Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » » KUHANA BURANIJA

KUHANA BURANIJA

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u petak, 25. ožujka 2016. | 00:30:00





Buranija je povrće porijeklom iz Meksika, koje se koristi u gotovo svim zemljama svijeta. Zahvaljujući biološkim i ljekovitim svojstvima našla je zavidno mjesto na trpezi.  Povoljno djeluje na rad srca i pomaže izbacivanju štetnih materija iz organizma. Utiče i na sniženje nivoa mokraćne kiseline, zbog čega je dobra za sve koji imaju problema sa gihtom. Buranija povoljno djeluje i kada je riječ o anemiji, bolestima zuba, bronhitisu, depresiji, ekcemima. Djelotvornom se pokazala i kod impotencije, neplodnosti, krvarenja iz nosa, nesanice, osteoporoze, otvorenih rana i preloma. Naročito je treba konzumirati kod pada imuniteta, prehlade i gripe, stresa, hroničnog umora, raznih infekcija, sprječavanja bubrežnih bolesti. Zbog specifičnog sastava buranija predstavlja savršenu namirnicu za regulisanje nivoa šećera i holesterola u krvi. Od svih sastojaka buranija sadrži najviše minerala kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i zeljeza. Kada je riječ o vitaminima ima provitamin A, kao i vitamine C, E i B grupe. Sadrži i oligoelement bakar, bjelančevine, biljna vlakna, biljne masti, saponine, ugljiko hidrate, folnu kiselinu...Buranija mora da se kuha, jer nekuhana ima štetne sastojke. Preporučuje se za dijetalnu ishranu djece i trudnica i kao lijek za prevenciju i liječenje raznih bolesti.



SASTOJCI za 2 osobe:

400g svjeze buranije
200g teletine bez kostiju
1 paradajz
1 crveni luk
3 cehna bijelog luka
1 veca mrkva
2 vezice persuna
2 kasike koncentrat paradajza
1 kasika vegete
1 kasika soli
1 kasika bibera


PRIPREMA:

1. Isjeci crveni luk, mrkvu i paradajz na kocke.





2. Na ulju dinstati luk 2 min.




3. Dodati mrkvu i dinstati jos 2 min.




4. Dodati paradajz i nastaviti dinstati jos 10 min.




5. Dodati na kockice isjeceno meso.




6. Dodati persun i vegetu.




7.  Mahune/buraniju oprati i isjeci na vece komade.




8. Buraniju dodati u serpu. 



9. Protisnuti bijeli luk. 



10. Dodati koncentrat paradajza.




11.  Zaliti vodom toliko da prekrije sadrzaj serpe.




12. Dinstati na blazoj vatri oko 90 min uz povremeno mijesanje i po potrebi dodavanje vode.


SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar