Buranija je povrće porijeklom iz Meksika, koje se koristi u gotovo svim zemljama svijeta. Zahvaljujući biološkim i ljekovitim svojstvima našla je zavidno mjesto na trpezi. Povoljno djeluje na rad srca i pomaže izbacivanju štetnih materija iz organizma. Utiče i na sniženje nivoa mokraćne kiseline, zbog čega je dobra za sve koji imaju problema sa gihtom. Buranija povoljno djeluje i kada je riječ o anemiji, bolestima zuba, bronhitisu, depresiji, ekcemima. Djelotvornom se pokazala i kod impotencije, neplodnosti, krvarenja iz nosa, nesanice, osteoporoze, otvorenih rana i preloma. Naročito je treba konzumirati kod pada imuniteta, prehlade i gripe, stresa, hroničnog umora, raznih infekcija, sprječavanja bubrežnih bolesti. Zbog specifičnog sastava buranija predstavlja savršenu namirnicu za regulisanje nivoa šećera i holesterola u krvi. Od svih sastojaka buranija sadrži najviše minerala kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i zeljeza. Kada je riječ o vitaminima ima provitamin A, kao i vitamine C, E i B grupe. Sadrži i oligoelement bakar, bjelančevine, biljna vlakna, biljne masti, saponine, ugljiko hidrate, folnu kiselinu...Buranija mora da se kuha, jer nekuhana ima štetne sastojke. Preporučuje se za dijetalnu ishranu djece i trudnica i kao lijek za prevenciju i liječenje raznih bolesti.
SASTOJCI za 2 osobe:
400g svjeze buranije
200g teletine bez kostiju
1 paradajz
1 crveni luk
3 cehna bijelog luka
1 veca mrkva
2 vezice persuna
2 kasike koncentrat paradajza
1 kasika vegete
1 kasika soli
1 kasika bibera
PRIPREMA:
1. Isjeci crveni luk, mrkvu i paradajz na kocke.
2. Na ulju dinstati luk 2 min.
3. Dodati mrkvu i dinstati jos 2 min.
4. Dodati paradajz i nastaviti dinstati jos 10 min.
5. Dodati na kockice isjeceno meso.
6. Dodati persun i vegetu.
7. Mahune/buraniju oprati i isjeci na vece komade.
8. Buraniju dodati u serpu.
9. Protisnuti bijeli luk.
10. Dodati koncentrat paradajza.
11. Zaliti vodom toliko da prekrije sadrzaj serpe.
12. Dinstati na blazoj vatri oko 90 min uz povremeno mijesanje i po potrebi dodavanje vode.
0 komentari :
Objavi komentar