Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » , » ZDRAVE ŠKOLSKE UŽINE 1

ZDRAVE ŠKOLSKE UŽINE 1

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u utorak, 13. rujna 2016. | 05:53:00


Ne dozvolite da vam se djeca truju nezdravim školskim užinama u školi ili u fast foodovima oko škole. Odvojite malo vremena i sami pripremite zdrave užine za vaše mališane i na taj način im sačuvajte zdravlje i utičite na njihovo ponašanje. 






1. Sirni namaz, mrkva i breskva.








SASTOJCI  za užinu 1: 

integralni Barilla tost
sirni namaz Vindija
krastavac
mrkva
breskva

PRIPREMA:

1. Na hljeb namazati sirni namaz i dodati jedan kolut krastavca.










2. Mrkvu isjeckati na trakice.

3. Breskvu isjeći na komade.

4. Sve fino rasporediti u kutiju za ručak/užinu.











2. Dimljeni losos, mrkva, paradajz i lubenica.



SASTOJCI za užinu 2:

integralni barilla tost
dimljeni losos
krastavac
majoneza
lubenica
mrkva
pikolo žuti paradajz

PRIPREMA:

1. Hljeb isjeći na komade. 

2. Na hljeb staviti krišku krastavca, komadić lososa i majonezu veličine zrna graška.








3. Lubenicu isjeći na komade jednog zalogaja.





4. Mrkvu isjeći na manje dijelove.


5. Paradajz oprati, osušiti i spakovati u kutiju s ostatkom hrane.




3. Domaće kiflice, pileća salata i preliv.




SASTOJCI za užinu 3:
domaće pecivo punjeno abc sirom recept na http://kuhajukusno.blogspot.ba/2016/02/kiflice-sa-sirom.html
1 manji pileći filet
nekoliko listova zelene salate
1 mala paprika
1 mali krastavac
šaka kukuruza

PRELIV:
1 mala kašika kečapa
1 mala kašika majoneze
1/2 male kašike senfa
2 kašike pavlake
2 kašike jogurta
2 kašike maslinovog ulja
so

PRIPREMA:

1. Domaće pecivo/kiflice napraviti po receptu kiflice sa sirom
Ja sam ovaj put pravila sa speltinim brasnom i potkuhala sam ih noć prije da mi bude lakše ujutro.

2. Povrće oprati i osušiti.

3. Piletinu ispeći, ispržiti ili skuhati po želji. Ohlađenu isjeckati na zalogaje.

4. Pomiješati povrće i piletinu.




5. Pripremiti preliv za salatu tako što ćete pomiješati sve sastojke za preliv i spakovati u kutijicu. Dijete će preliti salatu prelivom neposredno prije jela u školi.



6. Sve spakovati u kutiju za užinu.





4. Paprike, karfiol, preliv, hljeb i maline.







SASTOJCI za užinu 4:

maline
komad domaćeg hljeba
2 komadića karfiola 
kriška crvene paprike
kriška žute paprike
kriška narandžaste paprike
UMAK:
jogurt, senf, so i med

PRIPREMA:

1. Maline oprati i staviti u kutiju za užinu.

2. Karfiol kuhajte na pari nekoliko minuta.

3. Paprike izrežite na kriške.

4. Posložite paprike u obliku duge te dodajte karfiol poput oblaka sa strana.


5. Pomiješajte sastojke za umak i upakujte ga u posudicu.



6. Sve smjestite u kutiju za ručak.



5. Sendvič, zelena salata, šljive.



SASTOJCI za užinu 5:
sendvič s bečkom šniclom
zelena salata
šljiva


PRIPREMA:

1. Zelenu salatu oprati, osušiti.

2. Sendvič: bečka šnicla, tartar sos i integralni tost.
Bečku šniclu napraviti po receptu ovdje Bečka šnicla

3. šljive oprati i osušiti.





SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar