Ne dozvolite da vam se djeca truju nezdravim školskim užinama u školi ili u fast foodovima oko škole. Odvojite malo vremena i sami pripremite zdrave užine za vaše mališane i na taj način im sačuvajte zdravlje i utičite na njihovo ponašanje.
1. Sirni namaz, mrkva i breskva.
SASTOJCI za užinu 1:
integralni Barilla tost
sirni namaz Vindija
krastavac
mrkva
breskva
PRIPREMA:
1. Na hljeb namazati sirni namaz i dodati jedan kolut krastavca.
2. Mrkvu isjeckati na trakice.
3. Breskvu isjeći na komade.
4. Sve fino rasporediti u kutiju za ručak/užinu.
integralni barilla tost
dimljeni losos
krastavac
majoneza
lubenica
mrkva
pikolo žuti paradajz
PRIPREMA:
1. Hljeb isjeći na komade.
2. Na hljeb staviti krišku krastavca, komadić lososa i majonezu veličine zrna graška.
3. Lubenicu isjeći na komade jednog zalogaja.
4. Mrkvu isjeći na manje dijelove.
5. Paradajz oprati, osušiti i spakovati u kutiju s ostatkom hrane.
3. Domaće kiflice, pileća salata i preliv.
SASTOJCI za užinu 3:
domaće pecivo punjeno abc sirom recept na http://kuhajukusno.blogspot.ba/2016/02/kiflice-sa-sirom.html
1 manji pileći filet
nekoliko listova zelene salate
1 mala paprika
1 mali krastavac
šaka kukuruza
PRELIV:
1 mala kašika kečapa
1 mala kašika majoneze
1/2 male kašike senfa
2 kašike pavlake
2 kašike jogurta
2 kašike maslinovog ulja
so
PRIPREMA:
1. Domaće pecivo/kiflice napraviti po receptu kiflice sa sirom
Ja sam ovaj put pravila sa speltinim brasnom i potkuhala sam ih noć prije da mi bude lakše ujutro.
2. Povrće oprati i osušiti.
3. Piletinu ispeći, ispržiti ili skuhati po želji. Ohlađenu isjeckati na zalogaje.
4. Pomiješati povrće i piletinu.
5. Pripremiti preliv za salatu tako što ćete pomiješati sve sastojke za preliv i spakovati u kutijicu. Dijete će preliti salatu prelivom neposredno prije jela u školi.
6. Sve spakovati u kutiju za užinu.
4. Paprike, karfiol, preliv, hljeb i maline.
SASTOJCI za užinu 4:
maline
komad domaćeg hljeba
2 komadića karfiola
kriška crvene paprike
kriška žute paprike
kriška narandžaste paprike
UMAK:
jogurt, senf, so i med
PRIPREMA:
1. Maline oprati i staviti u kutiju za užinu.
2. Karfiol kuhajte na pari nekoliko minuta.
3. Paprike izrežite na kriške.
4. Posložite paprike u obliku duge te dodajte karfiol poput oblaka sa strana.
5. Pomiješajte sastojke za umak i upakujte ga u posudicu.
6. Sve smjestite u kutiju za ručak.
5. Sendvič, zelena salata, šljive.
SASTOJCI za užinu 5:
sendvič s bečkom šniclom
zelena salata
šljiva
PRIPREMA:
1. Zelenu salatu oprati, osušiti.
2. Sendvič: bečka šnicla, tartar sos i integralni tost.
Bečku šniclu napraviti po receptu ovdje Bečka šnicla
3. šljive oprati i osušiti.
0 komentari :
Objavi komentar