Tuna pripada obitelji tunjeva i najpoznatija je krupna plava riba. Kako je njeno meso jako ukusno, u zadnjih je 20-ak godina postala jedna od najtraženijih i najcjenjenijih riba u svijetu uopće.
Postoje razne vrste tune, ali najčešće su plavorepa (za koju kažu da je najbolja), žutorepa (nju preferiraju Japanci), skipjack ili prugasta tuna i albacore, koja ima vrlo svijetlo meso pa je još zovu i bijela tuna ili morska piletina. Tuna je iznimno nutritivno bogata, stoga je liječnici i nutricionisti preporučaju za održavanje dobre krvne slike, ali i za prevenciju bolesti srca i krvnih žila i moždanih udara, zato jer zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama, reduciraju loš kolesterol i povisuju dobar,HDL, koji smanjuje mogućnost nastanka krvnih ugrušaka i nakupljanje arterijskog plaka, jaca imunitet, pomaze pri mrsanju, smanjuje rizik od nastanka raka, izvrsna hrana za mozak. Sadrzi dosta minerala, vitamina B kompleksa, dobar izvor proteina. Medjutim, tuna je zasicena zivom pa je ne treba veoma cesto jesti.
Postoje razne vrste tune, ali najčešće su plavorepa (za koju kažu da je najbolja), žutorepa (nju preferiraju Japanci), skipjack ili prugasta tuna i albacore, koja ima vrlo svijetlo meso pa je još zovu i bijela tuna ili morska piletina. Tuna je iznimno nutritivno bogata, stoga je liječnici i nutricionisti preporučaju za održavanje dobre krvne slike, ali i za prevenciju bolesti srca i krvnih žila i moždanih udara, zato jer zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama, reduciraju loš kolesterol i povisuju dobar,HDL, koji smanjuje mogućnost nastanka krvnih ugrušaka i nakupljanje arterijskog plaka, jaca imunitet, pomaze pri mrsanju, smanjuje rizik od nastanka raka, izvrsna hrana za mozak. Sadrzi dosta minerala, vitamina B kompleksa, dobar izvor proteina. Medjutim, tuna je zasicena zivom pa je ne treba veoma cesto jesti.
SASTOJCI za 3 osobe:
3 odreska od tune debljine prsta
MARINADA:
sok od pola limuna
sok od pola narandze
3 cehna bijelog luka
maslinovo ulje
biber
so
origano
PRILOG:
domaca rukola
4 vece mrkve
4 veca mlada krompira
2 rotkvice
ruzmarin
limun
maslinovo ulje
so
biber
SOS:
1dl aceto balsamica
3 male kasike smedjeg secera
PRIPREMA za ribu:
1. Pomijesati sve sastojke za marinadu.
2. Tunu preliti marinadom i ostaviti u frizideru da se marinira najmanje 2 sata.
3. Isprziti odreske na visokoj temperaturi, na maslinovom ulju po, 2 minute sa svake strane.
PRIPREMA za prilog:
1. Krompir oguliti, oprati i izrezati za camce.
2. U tepsiju staviti krompir, ulje, ruzmarin, so i biber, promijesati i staviti u rernu da se pece 30 min na 220C.
3. Oprati mrkvu pa je isjeci na stapice.
4. U zagrijanom woku, na maslinovom ulju, poprziti nakratko mrkvu. Posoliti i pobiberiti.
5. Oprati i osusiti rukolu.
6. Dodati rotkvice isjecene na tanke listove.
7. Zaciniti limunom
8. Posuti maslinovim uljem, biberom i soli.
PRIPREMA za sos:
Reducirati cete aceto balsamico tako sto cete ga kuhati na laganoj vatri uz dodatak smedjeg secera. Ne treba se previse zgusnuti. Pustite nek se ohladi.
SERVIRANJE:
1. Na jednu stranu tanjira staviti odrezak.
2. Na drugu stranu staviti salatu od rukole, mrkvu i krompir.
3. Salatu i ribu preliti reduciranim aceto balsamicom.
0 komentari :
Objavi komentar