Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » » MARINIRANI TUNA ODREZAK S PRILOGOM

MARINIRANI TUNA ODREZAK S PRILOGOM

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u ponedjeljak, 28. ožujka 2016. | 23:52:00



Tuna pripada obitelji tunjeva i najpoznatija je krupna plava riba. Kako je njeno meso jako ukusno, u zadnjih je 20-ak godina postala jedna od najtraženijih i najcjenjenijih riba u svijetu uopće.
Postoje razne vrste tune, ali najčešće su plavorepa (za koju kažu da je najbolja), žutorepa (nju preferiraju Japanci), skipjack ili prugasta tuna i albacore, koja ima vrlo svijetlo meso pa je još zovu i bijela tuna ili morska piletina. Tuna je iznimno nutritivno bogata, stoga je liječnici i nutricionisti preporučaju za održavanje dobre krvne slike, ali i za prevenciju bolesti srca i krvnih žila i moždanih udara, zato jer zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama, reduciraju loš kolesterol i povisuju dobar,HDL, koji smanjuje mogućnost nastanka krvnih ugrušaka i nakupljanje arterijskog plaka, jaca   imunitet, pomaze pri mrsanju, smanjuje rizik od nastanka raka, izvrsna hrana za mozak. Sadrzi dosta minerala, vitamina B kompleksa, dobar izvor proteina. Medjutim, tuna je zasicena zivom pa je ne treba veoma cesto jesti.


SASTOJCI za 3 osobe:

3 odreska od tune debljine  prsta 

MARINADA:
sok od pola limuna
sok od pola narandze
3 cehna bijelog luka
maslinovo ulje
biber
so
origano

PRILOG:
domaca rukola
4 vece mrkve
4 veca mlada krompira
2 rotkvice
ruzmarin
limun
maslinovo ulje
so
biber

SOS:
1dl aceto balsamica
3 male kasike smedjeg secera

PRIPREMA za ribu:

1. Pomijesati sve sastojke za marinadu.



2. Tunu preliti marinadom i ostaviti u frizideru da se marinira najmanje 2 sata.





3. Isprziti odreske na visokoj temperaturi, na maslinovom ulju po, 2  minute sa svake strane.


 PRIPREMA za prilog:


1. Krompir oguliti, oprati i izrezati za camce.


2. U tepsiju staviti krompir, ulje, ruzmarin, so i biber, promijesati i staviti u rernu da se pece 30 min na 220C. 

3. Oprati mrkvu pa je isjeci na stapice.

4. U zagrijanom woku, na maslinovom ulju, poprziti nakratko mrkvu. Posoliti i pobiberiti.





5. Oprati i osusiti rukolu.

6. Dodati rotkvice isjecene na tanke listove.

7. Zaciniti limunom

8. Posuti maslinovim uljem, biberom i soli.

PRIPREMA za sos:













 Reducirati cete aceto balsamico tako sto cete ga kuhati na laganoj vatri uz dodatak smedjeg secera. Ne treba se previse zgusnuti. Pustite nek se ohladi.

SERVIRANJE:

1. Na jednu stranu tanjira staviti odrezak.

2. Na drugu stranu staviti salatu od rukole, mrkvu i krompir.

3. Salatu i ribu preliti reduciranim aceto balsamicom.






SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar