Svako ima svoju kljukusu. Ovo je moj recept za sarajevsku kljukusu.
SASTOJCI za jednu osobu:
300g krompira
1 jaje
3 supene kasike brasna
2 supene kasike vode ili mlijeka
pola glavice crvenog luka
2 supene kasike milerama
3 cehna bijelog luka
ulje
pola supene kasike putera
so
biber
PRIPREMA:
1. Izerendati krompir i zagrijati rernu na 200C.
2. Izrendati crveni luk.
3. Dodati biber i so.
4. Dodati jaje.
5. Dodati brasno i vodu.
6. Sve izmijesati.
7. Nauljenu tepsiju staviti u zagrijanu rernu da se ulje zagrije.
8. Smjesu istresti na zagrijano ulje i ravnomjerno rasporediti po maloj tepsiji. Treba da bude tanki sloj smjese.
9. Peci 5 minuta.
10. Rastopiti puter pa ga preliti po kljukusi. Kljukusu vratiti u rernu i peci jos 20-25 min.
11. Pomijesati pavlaku, i protisnuti bijeli luk te nekoliko kapi rastopljenog putera. Posoliti i promijesati.
12. Pavlaku s bijelim lukom mazati preko kljukuse ili umakati.
0 komentari :
Objavi komentar