Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » , , » RIZOTO S BIJELIM VINOM I KURKUMOM (INDIJSKI SAFRAN)

RIZOTO S BIJELIM VINOM I KURKUMOM (INDIJSKI SAFRAN)

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u srijeda, 9. ožujka 2016. | 02:49:00





Kurkuma ili indijski šafran je biljna vrsta iz porodice đumbirovki od čijeg se korijena biljke dobiva istoimeni zacin.
 Sušena kurkuma razvija aromu narandze i djumbira, te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa.
Žuta boja korijena čini ga čestim nadomjeskom za skupi safran.
Kurkuma je izuzetno ljekovita začinska biljka. Aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji čak i u vrlo malim koncentracijama ima ljekovito djelovanje. Prije svega poznat je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Prirodni je antiseptik, te se može upotrijebiti u oblozima za rane i opekline. U Kini se koristi protiv depresije, reducira negativne nuspojave lijekova za kemoterapiju. Ubrzava zacjeljenje rana i obnovu koze.


SASTOJCI za 3 osobe:

  • 300g riže za rižoto (arborio, carnaroli ili vialone nano)
  • 1 manje glavice crvenog luka
  • 50 g putera
  • 150ml  suhog bijelog vina
  • 1 kasika kurkume
  •  1 litar povrtnog temeljca
  • 50 g rendanog parmezana
  • so


PRIPREMA:

1. Očistite i što sitnije nasjeckajte. Dinstajte luk s 30 g putera na laganoj vatri da luk omekša i postane staklast, ali da ne potamni.

2. Posebno u neprijanjajućoj tavi tostirajte rižu par minuta, nasuho bez dodavanja masnoće, miješajući drvenom kasikom.



3. Dodajte rižu omekšalom luku i dobro izmiješajte.

4. Zalijte vinom i pustite da ispari na jačoj vatri.

5. Dodajte 1 kutljacu temeljca riži, promiješajte i dalje kuhajte dok riža nije kuhana al dente.


6. Dodajite po kutljacu temeljca svaki put kad je prethodni skoro sav upijen i promiješajte.Pazite da se ne presuši i ne zagori. Temeljac mora uvijek biti vruć.

7. Nakon otprilike 12 min dodajte indijski šafran koji ste otopili u kasiki temeljca.

8. Pred kraj kuhanja posolite po ukusu.

9. Kad je rižoto kuhan (neka na kraju ne bude ni jako rijedak ni suh), maknite ga s vatre, dodajte parmezan i preostalih 20 g putera, promiješajte da se sir i puter rastope. 


10. Poklopite i ostavite rižoto da odmori 1-2 minute, a zatim poslužite.

SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar