Jedno od omiljenih jela mog muza. Jos jedno jelo koje i samci mogu napraviti. Jednostavno, zdravo i ukusno.
Jetrice su bile i ostale delikates namirnica. Džigerica, bogata mineralima, pogotovo željezom i vitaminima B12 i A, ali je i veoma dobar izvor cinka i vitamina C, niacina te vitamina B5 i B6. S ovom namirnicom, treba biti krajnje oprezan, pošto se u jetrici vrlo sporo razgrađuju lijekovi koje životinje ponekad dobivaju na farmama. U telećoj jetrici se toksini, poput hormona i antibiotika, manje skupljaju nego u jetrama goveda jer su mlađe.
SASTOJCI za 4 osobe:
800g telece dzigerice
2 crvena luka
4 cehna bijelog luka
ulje
biber
so
PRIPREMA:
1. Telecu dzigericu operite i odstranite sve zilice. Isjecite na tanke komade pa redajte u nauljenu tavu. 2. Crveni luk isjecite na sitne kockice i pospite preko dzigerice.
3. Przite na jakoj vatri 2 min.
4. Protisnite bijeli luk i dodajte ga mesu, pobiberite i nastavite prziti na slabijoj vatri uz mijesanje dok meso ne bude gotovo.
5. Posolite i servirajte uz pomfrit i komad kvalitetnog hljeba.
0 komentari :
Objavi komentar