Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » , , » RIŽOTO 8 VRSTA POVRĆA

RIŽOTO 8 VRSTA POVRĆA

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u nedjelja, 24. travnja 2016. | 23:14:00










SASTOJCI za 3 osobe: 

5 saka rize okruglog zrna
pola crvene paprike

pola zelene paprike
1 velika mrkva
1 crveni luk
3 supene kasike graska
persun
1 tikvica
6 velikih ili vise manjih gljiva
puna saka brokule
6 vezica mladog luka
parmezan
kasika supena putera
maslinovo ulje
povrtni temeljac



PRIPREMA:

1. Isjeci crveni luk nasitno i izduntati ga na maslinovom ulju.



2. Isjeci mrkvu i dodati je luku.




3. Isjeci na kockice paprike i dodati ih.






4. Isitniti brokulu i dodati je.




5.  Isjeci tikvice i dodati ih ostalom povrcu.



6. Dodati zamrznuti grasak.



7. Isjeci mladi luk i gljive pa id dodati povrcu.







8. Dodati bosiljak.



9. Dodati rizu.





10. Razmutiti u kljucaloj vodi kocku za povrtni temeljac.


11.  Zaliti temeljcem rizu i povrce tek toliko da prekrije sadrzaj, poklopiti i krckati na niskoj temperaturi. Svako malo promijesati i kad se temeljac upije,  dodati temeljac sve dok riza ne buder gotova. To je otprilke 30 minuta. 



12. Kad je riza skuhana, dodati puter i rendani parmezan, so i bibe. Promijesati, poklopiti i ostaviti rizoto da odmori 2,3 minute.



13. Servirati u tanjir pa posuti svjezim persunom.





SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar