SASTOJCI za 3 osobe:
5 saka rize okruglog zrna
pola crvene paprike
pola zelene paprike
1 velika mrkva
1 crveni luk
3 supene kasike graska
persun
1 tikvica
6 velikih ili vise manjih gljiva
puna saka brokule
6 vezica mladog luka
parmezan
kasika supena putera
maslinovo ulje
povrtni temeljac
PRIPREMA:
1. Isjeci crveni luk nasitno i izduntati ga na maslinovom ulju.
2. Isjeci mrkvu i dodati je luku.
3. Isjeci na kockice paprike i dodati ih.
4. Isitniti brokulu i dodati je.
5. Isjeci tikvice i dodati ih ostalom povrcu.
6. Dodati zamrznuti grasak.
7. Isjeci mladi luk i gljive pa id dodati povrcu.
8. Dodati bosiljak.
9. Dodati rizu.
10. Razmutiti u kljucaloj vodi kocku za povrtni temeljac.
11. Zaliti temeljcem rizu i povrce tek toliko da prekrije sadrzaj, poklopiti i krckati na niskoj temperaturi. Svako malo promijesati i kad se temeljac upije, dodati temeljac sve dok riza ne buder gotova. To je otprilke 30 minuta.
12. Kad je riza skuhana, dodati puter i rendani parmezan, so i bibe. Promijesati, poklopiti i ostaviti rizoto da odmori 2,3 minute.
13. Servirati u tanjir pa posuti svjezim persunom.
0 komentari :
Objavi komentar