Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » » DOMAĆI PUREĆI BATAK I MLADI KROMPIR S GRAVY UMAKOM

DOMAĆI PUREĆI BATAK I MLADI KROMPIR S GRAVY UMAKOM

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u srijeda, 4. svibnja 2016. | 23:04:00

Trazila sam domacu curku radi dohrane svoje osmomjesecne bebe pa tako dodjoh i do batka.Velik je za nju, a za nas taman :) 







SASTOJCI za 2 osobe:

pureci batak
300g mladog krompira
1 kasika crvene mljevene paprike
1 kasika brasna
1 kasika ruzmarina
1 supena kasika putera
2 cehna bijelog luka
biber
so
vegeta
maslinovo ulje







PRIPREMA:

1. Batak oprati, osusiti pa oguliti kozu do zgloba.





2. Uz kost napraviti nekoliko proreza.




3. Napraviti marinadu od: putera, ruzmarina, protisnutog bijelog luka, vegete, bibera, soli i maslinovog ulja.





4. U proreze i ostatak mesa utrljati marinadu.



5. Kozicu ponovo navuci na batak i krajeve pricvrstiti cackalicom.



6. Ostatak marinade utrljati po kozi.




7. Staviti batak u nauljenu vatrostalnu posudu, dodati malo vode, pokriti aluminijskom folijom i peci 2 sata na 220C.




8. Svako pola sata meso preliti sokom u kojem se pece.



9. Dodati izrezani mladi krompir zacienjen crvenom paprikom, solju i biberom.



10. Vratiti u rernu jos 20-tak mnuta, skinuti foliju i peci jos 10-tak minuta.



11. Od soka u kojem se peklo meso, napraviti gravy umak tako sto cete masnocu u kojoj se peklo meso istresti u tavu.



12. Dodati brasno i kratko proprziti.



13. Dodati zacine pozelji. Ja sam stavila mjesavinu zacina i biber te kuhati uz stalno mijesanje dok se sos dovoljno ne zgusne.




14. Sos presuti u posudu za sos.



15. U tanjir servirati meso i krompir pa preliti gravy sosom.






SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar