Trazila sam domacu curku radi dohrane svoje osmomjesecne bebe pa tako dodjoh i do batka.Velik je za nju, a za nas taman :)
SASTOJCI za 2 osobe:
pureci batak
300g mladog krompira
1 kasika crvene mljevene paprike
1 kasika brasna
1 kasika ruzmarina
1 supena kasika putera
2 cehna bijelog luka
biber
so
vegeta
maslinovo ulje
PRIPREMA:
1. Batak oprati, osusiti pa oguliti kozu do zgloba.
2. Uz kost napraviti nekoliko proreza.
3. Napraviti marinadu od: putera, ruzmarina, protisnutog bijelog luka, vegete, bibera, soli i maslinovog ulja.
4. U proreze i ostatak mesa utrljati marinadu.
5. Kozicu ponovo navuci na batak i krajeve pricvrstiti cackalicom.
6. Ostatak marinade utrljati po kozi.
7. Staviti batak u nauljenu vatrostalnu posudu, dodati malo vode, pokriti aluminijskom folijom i peci 2 sata na 220C.
8. Svako pola sata meso preliti sokom u kojem se pece.
9. Dodati izrezani mladi krompir zacienjen crvenom paprikom, solju i biberom.
10. Vratiti u rernu jos 20-tak mnuta, skinuti foliju i peci jos 10-tak minuta.
11. Od soka u kojem se peklo meso, napraviti gravy umak tako sto cete masnocu u kojoj se peklo meso istresti u tavu.
12. Dodati brasno i kratko proprziti.
13. Dodati zacine pozelji. Ja sam stavila mjesavinu zacina i biber te kuhati uz stalno mijesanje dok se sos dovoljno ne zgusne.
14. Sos presuti u posudu za sos.
15. U tanjir servirati meso i krompir pa preliti gravy sosom.
0 komentari :
Objavi komentar