Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » » BEČKA SNICLA

BEČKA SNICLA

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u petak, 9. rujna 2016. | 03:27:00


Bečka šnicla je postala sastavni dio kuhinje u BiH.

 Ako mislite da ima neke veze s Bečom, pa i nema. Šnicle su nastale u Italiji, od italijanskog jela „Costoletta milanese“ koji je, zapravo, teletina umotana u brašno, jaja i mrvica hljeba. Tek 1900. godine odresci telećeg buta pripremljeni u hljebnim mrvicama postaju autentično jelo koje ulazi u kuharsku literaturu pod nazivom bečka šnicla. 



SASTOJCI za 4 osobe:

500g telećeg mesa od buta
4 jajeta
100g prezle
100g brašna
5 kiselih  krastavaca
4,5 kašika pavlake
4,5 kašika majoneze
ulje
biber
so


PRIPREMA:

1. Isjeći meso na tanke kriške. 


2. Istući meso batićem.




3. Posoliti i pobiberiti meso. Ostaviti nekoliko min da odstoji.



4. Umućkati jaja.




5. Pripremiti prezlu u jednom tanjiru i brašno u drugom tanjiru.




6. Uvaljati meso u brašno.




7. Umočiti u jaje.




8. Uvaljati meso u prezlu.




9. Pržiti na zagrijanom ulju dok ne porumene, otprilike 5 min. Paziti da ne zagore te stoga često protresati tavu i paziti na temperaturu. Staviti ih na kuhinjski papir da pokupi masnoću.






10. Poslužiti uz tartar sos: izerendati nekoliko kiselih krastavaca, dodati pavlaku, majonezu i so.

1. Izerendati nekoliko kiselih krastavaca.


2. Dodati pavlaku pa izmiješati.

3. Dodati majonezu pa izmiješati.


4. Posoliti i pobiberiti. 


SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar