Bečka šnicla je postala sastavni dio kuhinje u BiH.
Ako mislite da ima neke veze s Bečom, pa i nema. Šnicle su nastale u Italiji, od italijanskog jela „Costoletta milanese“ koji je, zapravo, teletina umotana u brašno, jaja i mrvica hljeba. Tek 1900. godine odresci telećeg buta pripremljeni u hljebnim mrvicama postaju autentično jelo koje ulazi u kuharsku literaturu pod nazivom bečka šnicla.
500g telećeg mesa od buta
4 jajeta
100g prezle
100g brašna
5 kiselih krastavaca
4,5 kašika pavlake
4,5 kašika majoneze
ulje
biber
so
PRIPREMA:
1. Isjeći meso na tanke kriške.
2. Istući meso batićem.
3. Posoliti i pobiberiti meso. Ostaviti nekoliko min da odstoji.
4. Umućkati jaja.
5. Pripremiti prezlu u jednom tanjiru i brašno u drugom tanjiru.
6. Uvaljati meso u brašno.
7. Umočiti u jaje.
8. Uvaljati meso u prezlu.
9. Pržiti na zagrijanom ulju dok ne porumene, otprilike 5 min. Paziti da ne zagore te stoga često protresati tavu i paziti na temperaturu. Staviti ih na kuhinjski papir da pokupi masnoću.
10. Poslužiti uz tartar sos: izerendati nekoliko kiselih krastavaca, dodati pavlaku, majonezu i so.
1. Izerendati nekoliko kiselih krastavaca.
4. Posoliti i pobiberiti.
0 komentari :
Objavi komentar