Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » » TELECA JETRICA (DZIGERICA) S DVIJE VRSTE LUKA

TELECA JETRICA (DZIGERICA) S DVIJE VRSTE LUKA

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u subota, 27. veljače 2016. | 04:49:00

Jedno od omiljenih jela mog muza. Jos jedno jelo koje i samci mogu napraviti. Jednostavno, zdravo i ukusno.





Jetrice su bile i ostale delikates namirnica. Džigerica, bogata mineralima, pogotovo željezom i vitaminima B12 i A, ali je i veoma dobar izvor cinka i vitamina C, niacina te vitamina B5 i B6. S ovom namirnicom, treba biti krajnje oprezan, pošto se u jetrici vrlo sporo razgrađuju lijekovi koje životinje ponekad dobivaju na farmama. U telećoj jetrici se toksini, poput hormona i antibiotika, manje skupljaju nego u jetrama goveda jer su mlađe.




SASTOJCI za 4 osobe:

800g telece dzigerice
2 crvena luka
4 cehna bijelog luka
ulje
biber
so


PRIPREMA:

1. Telecu dzigericu operite i odstranite sve zilice. Isjecite na tanke komade pa redajte u nauljenu tavu.  

2. Crveni luk isjecite na sitne kockice i pospite preko dzigerice.

3. Przite na jakoj vatri 2 min.

4. Protisnite bijeli luk i dodajte ga mesu, pobiberite i nastavite prziti na slabijoj vatri uz mijesanje dok meso ne bude gotovo. 

5. Posolite i servirajte uz pomfrit i komad kvalitetnog hljeba.

SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar