Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » » WOK POVRĆE U SLATKO KISELOM SOSU

WOK POVRĆE U SLATKO KISELOM SOSU

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u subota, 20. veljače 2016. | 05:34:00

Njeno velicanstvo...Azijska kuhinja! Jedna od najzdravijih na svijetu. Fuzija boja, ukusa i mirisa. 



Jela u woku se pripremaju brzo, kratkim przenjem i koristenjem razlicitih namirnica. Imate mogucnost da birate prije svega vegetarijasko jelo ili jelo s mesom. Ako se odlucite za meso, mozete da birate izmedju piletine, teletine, bifteka...Nakon toga birate povrce koje zelite, sos koji zelite i na kraju birate prilog uz povrce: tajlandske noodle, rizine noodle ili rizu. Ja sam se danas opredjelila za vegetarijansku verziju, slatko kiseli sos i rizu.

Sastojci:

1 crvena paprika
1 zuta paprika
1 zelena paprika
2 mrkve
8 gljiva (sampinjoni)
2 vezice prase
3 cehna bijelog luka
1 tikvica
150g rize dugog zrna
1 teglica slatko kiselog sosa
soya sos
maslinovo ulje
so
biber

PRIPREMA:

1. Na trakice izrezati paprike, mrkvu i tikvicu. 
Gljive izrezati na listove, prasu na debljinu 1cm, a bijeli luk protisnuti.

2. Skuhati rizu dugog zrna po uputstvu na pakovanju.

3. U woku dobro zagrijati maslinovo ulje pa postepeno dodavati povrce: prvo mrkva jer je najtvrdja, zatim paprike,bijeli luk, tikvice, prasu pa gljive. Otprilike 5-7 minuta ukupno vrijeme przenja.

4. Povrcu dodati skuhanu rizu, 1,2 supene kasike soya sosa te brzo izmijesati na vatri.

5. Posoliti i pobiberiti po zelji.

6. Rizi i povrcu dodati kineski slatko kiseli sos te mijesati 1 min. 


7. Skinuti s vatre i posluziti vrelo.


SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar