Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » » INDIJSKI HLJEB-NAAN

INDIJSKI HLJEB-NAAN

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u četvrtak, 13. listopada 2016. | 10:18:00

Domaći hljeb je uvijek najpametnija odluka! 






SASTOJCI za 7 komada:

300g brašna
3/4 male kašike praška za pecivo
3 male kašike suhe germe
1/2 male kašike soli
1,5 dl jogurta
1 jaje
1/2 supene kašike šećera
2 supene kašike ulja
1 mala kašika kima


PRIPREMA:

1. Pomiješati 300g brašna, 1/2 male kašike soli, 1/2 supene kašike šećera, 3/4 male kašike praška za pecivo, 3 male kašike germe i 1 malu kašiku istucanog kima.










2. Umutiti 1 jaje.



3. Jaje dodati suhim sastojcima pa mutiti mikserom.




4. Dodati 1,5dl jogurta i nastaviti mutiti.



5. Dodati 2 supene kašike ulja i nastaviti mutiti sve dok ne dobijete glatko tijesto. Po potrebi dodati brašna.






6. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti 30 min na toplom mjestu da tijesto nadođe.




7. Tijesto podijeliti na 7 loptica.



8. Svaku lopticu razvaljati na tanko, može se razvlačiti i rukama u zraku. 



9. Pećnicu zagrijati na najjačoj temperaturi.

10. U pećnici zagrijati limeni pleh ili tepsiju.

11. Na zagrijani pleh ubaciti hljeb u pećnicu, a rešetku postaviti na najviši nivo. Peći 3-5 min, zavisno od pećnice.



12. Ispečen hljeb možete premazati ekstra djevičanskim maslinovim uljem, natrljati bijelim lukom ili ga poslužiti bez ikakvog premaza.




SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar