Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen

TAJLANDSKA SUPA

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u utorak, 12. listopada 2021. | 22:37:00

 Ovo je moja omiljena supa. Aromatična i ukusna! 

Ja sam je servirala uz klice graška i suncokreta :) 








SASTOJCI:

1 komad pilećeg fileta ili  1 batak, batak je ukusniji i masniji ali ja ga danas nisam imala pa sam koristila filet :) 

2 čehna bijelog luka

1 crveni luk

1 čili papričica

1 vezica prase

1 vezica mladog luka

1 mrkva

malo bukovača ili nekih drugih gljiva

 supena kašika rendanog korijena đumbira 

šaka svježeg peršuna

2 vezice limunske trave

šaka tjestenine za supu

2,3 supene kašike kokosovog ulja

1 supena kašika soja sosa

1 supena kašika vorčester sosa

1/2 supene kašike ribljeg sosa

1/2 supene kašike sosa od kamenica

1/2 limete

2dl kokosovo mlijeka

2 dl vrhnja za kuhanje

1 čajna kašika Thai Tom Yum paste

so

biber

Topla preporuka su i kozice, ja ih obično koristim u ovom receptu ali ih ovaj put nisam imala... 


PRIPREMA:

1.Oprati i isjeći file na kockice. Ako je batak samo ga oprati. 


2. Iskuhati meso. Ako je batak, kad se batak iskuha, okoštiti ga.


3. Crveni luk isjeći nasitno. 




2. Isjeći nasitno čili.


3.  Mrkvu isjeći na trakice. Najbolje koristiti spravu za guljenje.



4. Isjeckati mladi luk.


5.Isjeckati prasu.


6. Izerendati đumbir. 


7. U tavi ugrijati kokosovo ulje.





8. Na kokosovom ulju izdinstati crveni luk.


9. Dodati protisnuti bijeli luk.





10. Dodati mrkvu.


11. Dodati čili.


12. Dodati đumbir.



13. Dodati prasu.



14. Dodati mladi luk.



15. Isjeckati  persun i dodati ga ga ostalom povrću.







16. Limunsku travu pripremimo tako što odrežemo, otprilike dva centimetra, donjeg dijela i zelenog dijela,  preostali srednji dio uzdužno zarežemo kako bismo "oslobodili" citrusnu aromu. Limunsku travu dodati ostalom povrću.





17. Sve dobro promiješati.


18. Gljive isjeći na trakice i dodati povrću.







19. Dodati vodu u kojoj se meso kuhalo.



20. Dodati tjesteninu za supu. 





21. Dinstati koliko je dovoljno da se tjestenina skuha, otprilike 10-15 minuta. Nakon toga možete dodati kozice ako ćete ih koristiti za ovo jelo. 




22. Posoliti i pobiberiti.






23. Dodati kokosovo mlijeko i vrhnje za kuhanje. 







24. Dodati soja sos.



25. Dodati riblji sos, tzv fish sos.


26. Dodati sos od kamenica, tzv oyster sos.



27. Dodati vorčester sos (Worcester/Worcestershire).



28. Dodati pastu Thai Tom Yum.




29. Sve dobro izmiješati. 



30. Izvaditi limunsku travu.



31. Dodati sok limete.




32. Sve dobro izmiješati.
































































































































SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar