Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » » KLASIČNI CHEESCAKE (KOLAČ SA SIROM)

KLASIČNI CHEESCAKE (KOLAČ SA SIROM)

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u utorak, 23. studenoga 2021. | 05:16:00

Nekad je klasika najbolji izbor!









SASTOJCI:

krem sir philadelphia

želatin od limuna

puter

digestive keks (zobeni), može i zamjena, neki drugi keks npr. petit Beuurre 

vrhnje za šlag

pavlaka

vanilija šećer

šećer u prahu

voće za ukrašavanje: grožđe i borovnice


PRIPREMA:

1. Pripremiti želatin prema uputi na pakovanju ali s duplo manje vode.

Kod mene na pakovanju piše 5dl, pa sam ja koristila 2,5 dl. 



2. Ostaviti želatin da se ohladi ali ne i zgusne.


3. Istopiti puter. 


4. Keks izgnjiječiti oklagijom. 







5. Tepsiju premazati puterom i posuti brašnom.



6. Pomiješati istopljeni puter i keks.



7. Smjesu prebaciti u tepsiju i rukama pritiskati smjesu da se formira baza kolača. 




8. Staviti u frižider.


9.  Pripremiti krem sir i vrhnje za šlag. Umutiti vrhnje za šlag.









10.  U drugu posudu umutiti krem sir sa šećerom u prahu i vanilija šećerom.








11. Dodati pavlaku i umutiti. 



12. Sjediniti šlag sa smjesom sa sirom i sve dobro izmiješati. 



13. Postepeno dodavati ohlađeni želatin (da tanko curi).





14. Smjesom preliti bazu sa keksom. 



15. Staviti u frižider na nekoliko sati, najbolje preko noći. 



16. Tik prije rezanja i posluživanja kolača, ukrasiti kolač voćem. 

Po želji se može i preliti voćnim sosom. 


















 

SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar