Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » , , , » KIFLICE BEZ LAKTOZE, NAJMEKŠE KOJE ĆETE PROBATI

KIFLICE BEZ LAKTOZE, NAJMEKŠE KOJE ĆETE PROBATI

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u srijeda, 1. prosinca 2021. | 06:58:00

Kad probate ove kiflice, drugi recepti vam više neće biti potrebni :) 

Miris vrućih kiflica kuću čini domom <3  

Pravim razne vrste kiflica, sve ih volim ali ove su mi najdraže.  Djeca ih obožavaju.  Prozračne i mekane! 

 


SASTOJCI:

500g brašna

1 supena kašika meda

1,5 dl ulja

30g svježe germe/kvasca

2,5 dl mlake voda

2 jajeta

1,5 mala kašika soli 

    



PRIPREMA: 

1. Prosijati brašno.




2. Pomiješati med, germu i dodati malo mlake vode. Ostaviti 10 minuta da kvasac nadođe/nabubri, regauje. 










3. Pomiješati brašno i so.



4.  Dodati jaje.




5.  Dodati 1 dl ulja.




6. Dodati ostatak mlake vode. 






7. Izmiksati mikserom. 



8. Dodati nadošlu germu i brašna po potrebi pa nastaviti mijesiti tijesto lopaticom jer je tijesto mekano i ljepljivo. 





9. Izvaditi tijesto na dasku ili na sto i nastaviti mijesiti rukama uz dodavanje brašna po potrebi. 






10. Tijesto vratiti u posudu, pokriti ga krpom i ostaviti da reaguje/nadođe odnosno da se digne. Otprilike 1 sat. 





11. Kad je tijesto nadošlo, izvadimo ga na površinu na kojoj ćemo mijestiti tijesto i formiramo kuglice. Ja sam formirala 9 manjih kuglica. 














12. Na pobrašnjenu površinu staviti jednu kuglicu i razvući je oklagijom. 






13. Izrezati tijesto na trokutiće kao na slici. 



14. Motati tijesto u kiflice od vanjske (šire) strane trokuta prema unutra (špic) kao na slici. 







15. U tepsiju staviti papir za pečenje i kiflice redati na papir. 






16. Umutiti jedno jaje. Premazati kiflice razmućenim jajetom i ostaviti da odmore 10 min. 





17. Zagrijati pećnicu/rernu na 200C. Kad se pećnica zagrijala, premazati kiflice još jednom jajetom. 



18. Peći kiflice 10-15 minuta, zavisno od pećnice.



19. Kad su kiflice ispečene, premazati ih uljem, pokriti krpom i ostaviti da odstoje 5 min.


















SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar