Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » » LAZANJE S MLJEVENIM MESOM (lasagne alla bolognese)

LAZANJE S MLJEVENIM MESOM (lasagne alla bolognese)

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u srijeda, 24. veljače 2016. | 04:32:00

 Jedan od mojih najtrazenijih recepata!




 Svi ih vole. Nekako su sigurica, kako za svakog clana porodice, tako i za svakog gosta.

4 osobe 
vrijeme: 70 min

SASTOJCI:

500g mljevenog mesa
400g sira livade ili gaude
500g vrhnja za kuhanje
kore za lazanje
100g koncentrat paradajza
1 crveni luk
1 mrkva
2 supene kasike origana
1 supena kasika bosiljka
1 vezica svjezeg persuna
vegeta
ulje
biber
so

Besamel sos:
70g putera
2 supene kasike brasna
2,5 dl mlijeka
prstohvat muskantnog oraha
so
biber

PRIPREMA: 

1. Luk i mrkvu isjecite na sitne kockice.


2. U tavi na vrelom ulju prziti luk i mrkvu dok luk ne postane staklast.


3. U tavu dodati mljeveno meso pa dinstati 3 min.



4. Mesu dodati persun, bosiljak, origano, vegetu, so i biber pa dinstati dok meso ne bude gotovo.


5. Kad je meso gotovo, dodati koncentrat paradajza i 2dl vode te kuhati na laganoj vatri dok voda ne ispari, otprilike 5 min. 





6. Za besamel sos je potrebno prvo rastopiti puter, dodati mu brasno i uz stalno mijesanje prziti na laganoj temperaturi dok brasno ne postane zlatno. Paziti da ne izgori. Brasnu i puteru dodati mlijeko i nastaviti mijesati dok se sos ne zgusne. Kad je sos gotov, dodati u sos muskantni orah, biber i so.

7. Izerendati sir.


8. Nauljiti vatrostalnu posudu pa redati lazanje sljedecim redom:  
kora za lazanje


umak od mljevenog mesa



rendani sir


besamel sos i vrhnje za kuhanje


12. I tim redoslijedom redati jos 4 puta


13. Zagrijati pecnicu na 200 stepeni i peci lazanje dok ne porumene, otprilike 20 minuta.




SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

1 komentari :