Jedan od mojih najtrazenijih recepata!
Svi ih vole. Nekako su sigurica, kako za svakog clana porodice, tako i za svakog gosta.
4 osobe
vrijeme: 70 min
vrijeme: 70 min
SASTOJCI:
500g mljevenog mesa
400g sira livade ili gaude
500g vrhnja za kuhanje
kore za lazanje
100g koncentrat paradajza
1 crveni luk
1 mrkva
2 supene kasike origana
1 supena kasika bosiljka
1 vezica svjezeg persuna
vegeta
ulje
biber
so
Besamel sos:
70g putera
2 supene kasike brasna
2,5 dl mlijeka
prstohvat muskantnog oraha
so
biber
PRIPREMA:
1. Luk i mrkvu isjecite na sitne kockice.
2. U tavi na vrelom ulju prziti luk i mrkvu dok luk ne postane staklast.
3. U tavu dodati mljeveno meso pa dinstati 3 min.
4. Mesu dodati persun, bosiljak, origano, vegetu, so i biber pa dinstati dok meso ne bude gotovo.
5. Kad je meso gotovo, dodati koncentrat paradajza i 2dl vode te kuhati na laganoj vatri dok voda ne ispari, otprilike 5 min.
6. Za besamel sos je potrebno prvo rastopiti puter, dodati mu brasno i uz stalno mijesanje prziti na laganoj temperaturi dok brasno ne postane zlatno. Paziti da ne izgori. Brasnu i puteru dodati mlijeko i nastaviti mijesati dok se sos ne zgusne. Kad je sos gotov, dodati u sos muskantni orah, biber i so.
7. Izerendati sir.
8. Nauljiti vatrostalnu posudu pa redati lazanje sljedecim redom:
kora za lazanje
umak od mljevenog mesa
rendani sir
besamel sos i vrhnje za kuhanje
12. I tim redoslijedom redati jos 4 puta
13. Zagrijati pecnicu na 200 stepeni i peci lazanje dok ne porumene, otprilike 20 minuta.
Odlicno :)
OdgovoriIzbriši