Svi smo navikli na ljesnjake u cokoladi. Probajte ih u kremastom sosu sa piletinom!
Lješnjak je jako dobar izvor dijetalnih vlakana, minerala: mangana, bakra, magnezija fosfora i željeza. Bogati su vitaminima E, B i folnom kiselinom. Ljesnjaci sadrze značajne količine nezasićenih masnih kiselina. Cijenjeni su zbog svoje sposobnosti sprječavanja kardiovaskularnih bolesti i tumora, djeluju na smanjenje krvnog pritiska kao i na prevenciju srčanog i moždanog udara. Lješnjaci sadrže i omega-3 masne kiseline. Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, lješnjaci su jako dobri antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenja i ojačavaju imunitet.
Vrijeme: 20 min
SASTOJCI za 4 osobe:
700g pileci file
700g vrhnje za kuhanje
2 supene kasike soja sosa
80g ljesnjaka
2 supene kasike ulja
prstohvat vegete
morska so
svjeze mljeveni biber
PRIPREMA:
1. Pilece filete isjecite na manje i tanje komade. Pobiberite ih i posolite.
2. Nakratko isprzite filete na malo ulja.
3. Izvadite filete u tanjir.
4. Ljesnjake istucite u avanu.
5. U istom ulju u kojem su se pekli fileti, preprzite ljesnjake 2,3 min.
6. Ljesnjacima dodajte vrhnje za kuhanje, vegetu, soja sos, so i biber pa kuhajte 1 minutu.
7. U sos dodajte isprzene filete i kuhajte dok se sos ne reducira, odnosno zgusne.
Prijedlog: Servirati uz peceni krompir.
0 komentari :
Objavi komentar