Spektar nutrijenata koje osiguravaju tikvice poprilično je impresivan. Tikvice su izvanredan izvor mangana i vitamina C te vrlo dobar izvor magnezija, vitamina A, kalija, prehrambenih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2.
2,3 tikvice
3 supene kasike brasna
2 supene kasike palente (kukuruzni griz)
10 supenih kasika prezle (mrvice od suhog hljeba)
3 supene kasike rendanog parmezana
1 cajna kasika bijelog luka u prahu
so
biber
ulje
2 bjelanceta
1. Tikvice isjeci uzduz na kriske. Staviti ih u cjediljku, posoliti i ostaviti 30 min da se cijede.
2. Izerendati parmezan na dijelu renda za skroz sitno.
3. Pomijesajte sir, brasno, bijeli luk u prahu, so, biber i palentu.
4. Pripremite prezlu.
5. Umutiti bjelancad s dvije kasike vode.
6. Tikvice oprati i iscijediti vodu. Uvaljati ih u mjesavinu s brasnom, onda u bjelance pa u prezlu. Poprskati s malo ulja.
7. Peci oko 40min na 200C ili dok ne porumene.
0 komentari :
Objavi komentar