Kurkuma ili indijski šafran je biljna vrsta iz porodice đumbirovki od čijeg se korijena biljke dobiva istoimeni zacin.
Sušena kurkuma razvija aromu narandze i djumbira, te je ljutog, gorkog i mošusnog okusa.
Žuta boja korijena čini ga čestim nadomjeskom za skupi safran.
Kurkuma je izuzetno ljekovita začinska biljka. Aktivni sastojak kurkume je kurkumin, koji čak i u vrlo malim koncentracijama ima ljekovito djelovanje. Prije svega poznat je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Prirodni je antiseptik, te se može upotrijebiti u oblozima za rane i opekline. U Kini se koristi protiv depresije, reducira negativne nuspojave lijekova za kemoterapiju. Ubrzava zacjeljenje rana i obnovu koze.
SASTOJCI za 3 osobe:
- 300g riže za rižoto (arborio, carnaroli ili vialone nano)
- 1 manje glavice crvenog luka
- 50 g putera
- 150ml suhog bijelog vina
- 1 kasika kurkume
- 1 litar povrtnog temeljca
- 50 g rendanog parmezana
- so
PRIPREMA:
1. Očistite i što sitnije nasjeckajte. Dinstajte luk s 30 g putera na laganoj vatri da luk omekša i postane staklast, ali da ne potamni.
2. Posebno u neprijanjajućoj tavi tostirajte rižu par minuta, nasuho bez dodavanja masnoće, miješajući drvenom kasikom.
3. Dodajte rižu omekšalom luku i dobro izmiješajte.
4. Zalijte vinom i pustite da ispari na jačoj vatri.
5. Dodajte 1 kutljacu temeljca riži, promiješajte i dalje kuhajte dok riža nije kuhana al dente.
6. Dodajite po kutljacu temeljca svaki put kad je prethodni skoro sav upijen i promiješajte.Pazite da se ne presuši i ne zagori. Temeljac mora uvijek biti vruć.
7. Nakon otprilike 12 min dodajte indijski šafran koji ste otopili u kasiki temeljca.
8. Pred kraj kuhanja posolite po ukusu.
9. Kad je rižoto kuhan (neka na kraju ne bude ni jako rijedak ni suh), maknite ga s vatre, dodajte parmezan i preostalih 20 g putera, promiješajte da se sir i puter rastope.
10. Poklopite i ostavite rižoto da odmori 1-2 minute, a zatim poslužite.
0 komentari :
Objavi komentar