Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » » SOGAN DOLMA

SOGAN DOLMA

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u srijeda, 2. ožujka 2016. | 04:47:00


Bosanska ljepotica!





SASTOJCI:

500g mljevenog mesa
1,5 soljica rize
1kg crvenog luka
2 paradajza
2 mrkve (ako su manje onda 3,4)
ulje
vegeta
so
persun
biber
brasno
sirce
1 supena kasika paradajz koncentrata 
crvena mljevena paprika
3 bijelog luka

PRIPREMA:

1. Luk očistiti i staviti u ključalu vodu s malo sirceta da se kuha na 5-6 minuta.


2. Luk stavite u hladnu vodu da se ohladi dok napravite punjenje.

3. Pomijesati meso, rizu, vegetu, crvenu papriku, biber, bijeli luk, persun.


4. Ohladjenom  luku odvojimo slojeve trudeći se da se ne raspadnu krugovi. Prvo vadite unutrasnje krugove. Ovdje nema nikakvih trikova koji bi mogli pomoći, potrebno je samo vrijeme i strpljenje.


5. Luk punite smjesom.


6. Luk, mrkvu, paradajz i persun isjeckajte na sitno.



7. Na niskoj temperaturi izdinstajte luk 1 min, dodajte mrkvu i nastavite dinstati jos 5 min. Dodajte paradajz i persun te dinstajte jos 5 min.

8. Dodajte koncentrat paradajza.

9. Na izdinstano povrce poredajte punjeni luk, zacinite solju, secerom, biberom i persunom.


10.  Krugove luka koji su popucali, dodajte po povrsini. 

11. Dodajte vode toliko da prekrije sastojke i na laganoj vatri nastavite dinstati jos 90min uz dodavanje vode cim ona ispari.


SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar