Kuskus je poznat kao "najmanja tjestenina na svijetu". Nastaje mljevenjem i oblikovanjem jedne vrste durum pšenice. Izgledom podsjeća na neku vrstu žitarice, no prema načinu na koji se proizvodi zapravo se svrstava u – tjesteninu i sadrži gluten. Domovina ove zanimljive i pomalo neobične namirnice je Afrika, a recepti o načinu njegove primjene datiraju još iz 10. stoljeća. U većini sjevernoafričkih zemalja kus-kus je osnovna prehrambena namirnica, a u Maroku, Alžiru i Tunisu priznata je kao nacionalno jelo, koje se neizostavno konzumira petkom navečer.Osim što je ukusan i jednostavan za pripremu, kus-kus je bogat esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja.Bogat je izvor vitamina B kompleksa.Minerali prisutni u ovoj afričkoj gurmanskoj poslastici su još i selen, kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink, fosfor i mangan.Sadrži i tiamin, niacin, riboflavin i pantotensku kiselinu.
Kus-kus je izrazito bogat proteinima. Namirnice bogate proteinima potiču razgradnju enzima, stabiliziraju šećer u krvi, pomažu u zacjeljivanju rana i neophodni su za pravilan rast i razvoj.Kus-kus može pomoći u održavanju energije organizma, jačanju mišića i kvalitetnijem radu crijeva, jača imunitet, poboljšava rad probavnog sistema,sprječava razvoj dijabetesa, brine o zdravlju srca i krvnih žila, regulise tjelesnu težinu, pozitivno djeluje na mišiće, čuva zdravlje nadbubrežne i štitne žlijezde, obnavlja kožu, kosu i nokte.
SASTOJCI:
kuskus
krastavci
crveni luk
bijeli luk
paradajz
svjezi persunov list
so
biber
Sastojke mozete kombinovati u omjeru koji vama odgovara.
PRIPREMA:
1. Kuskus pripremiti tako sto cete ga prvo preprsiti nakratko na maslinovom ulju.
2. Dodati duplo vise vode i mijesati dok se zrna ne razaberu.
3. Poklopiti kuskus i ostaviti ga da odmori i upije ostatak vode 10 min.
4. Isjeci krastavce i dodati ih kuskusu.
5. Persun isjeci sto sitnije i dodati ga kuskusu.
6. Dodati protisnuti bijeli luk.
7. Paradajz isjeci na skroz sitne kocke i dodati ga kuskusu.
8. Sitno isjeci crveni luk pa ga dodati ostalim sastojcima.
9. Posoliti i pobiberiti.
0 komentari :
Objavi komentar