Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » , » COUSCOUS (KUSKUS) SALATA

COUSCOUS (KUSKUS) SALATA

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u utorak, 26. travnja 2016. | 23:32:00




Kuskus je poznat kao "najmanja tjestenina na svijetu". Nastaje mljevenjem i oblikovanjem jedne vrste durum pšenice. Izgledom podsjeća na neku vrstu žitarice, no prema načinu na koji se proizvodi zapravo se svrstava u – tjesteninu i sadrži gluten. Domovina ove zanimljive i pomalo neobične namirnice je Afrika, a recepti o načinu njegove primjene datiraju još iz 10. stoljeća. U većini sjevernoafričkih zemalja kus-kus je osnovna prehrambena namirnica, a u Maroku, Alžiru i Tunisu priznata je kao nacionalno jelo, koje se neizostavno konzumira petkom navečer.Osim što je ukusan i jednostavan za pripremu, kus-kus je bogat esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju dobrog zdravlja.Bogat je izvor vitamina B kompleksa.Minerali prisutni u ovoj afričkoj gurmanskoj poslastici su još i selen, kalcij, magnezij, željezo, bakar, cink, fosfor i mangan.Sadrži i tiamin, niacin, riboflavin i pantotensku kiselinu.

Kus-kus je izrazito bogat proteinima. Namirnice bogate proteinima potiču razgradnju enzima, stabiliziraju šećer u krvi, pomažu u zacjeljivanju rana i neophodni su za pravilan rast i razvoj.Kus-kus može pomoći u održavanju energije organizma, jačanju mišića i kvalitetnijem radu crijeva, jača imunitet, poboljšava rad probavnog sistema,sprječava razvoj dijabetesa, brine o zdravlju srca i krvnih žila, regulise tjelesnu težinu, pozitivno djeluje na mišiće, čuva zdravlje nadbubrežne i štitne žlijezde, obnavlja kožu, kosu i nokte. 

SASTOJCI:

kuskus
krastavci
crveni luk
bijeli luk
paradajz
svjezi persunov list
so
biber

Sastojke mozete kombinovati u omjeru koji vama odgovara.

PRIPREMA:


1. Kuskus pripremiti tako sto cete ga prvo preprsiti nakratko na maslinovom ulju.




2. Dodati duplo vise vode i mijesati dok se zrna ne razaberu.



3. Poklopiti kuskus i ostaviti ga da odmori i upije ostatak vode 10 min.





4. Isjeci krastavce i dodati ih kuskusu.





5. Persun isjeci sto sitnije i dodati ga kuskusu.






6. Dodati protisnuti bijeli luk.




7. Paradajz isjeci na skroz sitne kocke i dodati ga kuskusu.




8. Sitno isjeci crveni luk pa ga dodati ostalim sastojcima.





9. Posoliti i pobiberiti.




SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar