Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » , » ZELJANICA S PALENTOM I GOTOVIM JUFKAMA

ZELJANICA S PALENTOM I GOTOVIM JUFKAMA

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u utorak, 12. travnja 2016. | 22:55:00

Moja omiljena pita je zeljanica. 












Zelje

Biljka koju najčešće jedemo u piti, bogata je vitaminima A i C, ljekari savjetuju njeno svakodnevno konzumiranje, dok ljekovita svojstva zelja imaju i terapeutsku funkciju. Zelje je odlično za čišćenje organizma od toksina koji se u nasem tijelu nagomilavaju tokom zimskog perioda, poboljšava probavu, a najčešće se spominje dejstvo koje ono ima prilikom liječenja hemoroida. Sadrži i visok procenat željeza i fosfora. Zelje posjeduje i keratonoide, a predstavlja i prirodan izvor laktobacila (korisna bakterija koja ograničava razmnožavanje kandide). Preporučuje se svakodnevno korišćenje kiselog mlijeka ili jogurta sa zeljem.


SASTOJCI:

500g zelja
1 pakovanje jufki za pitu
200g mladog sira
200 g kajmaka
3 supene kašike palente
4 jajeta
ulje
so
75g putera


PRIPREMA:

1. Zelje oprati, ocijediti vodu i isjeći na tanke trake.



2. Dodati jaja.




3. Dodati mladi sir i izmiješati.





4. Dodati kajmak i so.




5. Dodati palentu.








6. Rastopiti puter.

7. U nauljenu tepsiju redati: 3 jufke, svaku premazati rastopljenim puterom, na treću jufku staviti tirit/smjesu, pa opet tri jufke pa smjesa i tako dok ne potrošimo sve jufke. Na kraju, zadnju jufku premazati puterom. 







8.  Peći pola sata na 200C. Kad porumeni, preliti je smjesom od 1 supene kašike istopljenog putera i 1 supene kašike kajmaka i vratiti u rernu da se ispeče do kraja. 





SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar