Zelje
Biljka koju najčešće jedemo u piti, bogata je vitaminima A i C, ljekari savjetuju njeno svakodnevno konzumiranje, dok ljekovita svojstva zelja imaju i terapeutsku funkciju. Zelje je odlično za čišćenje organizma od toksina koji se u nasem tijelu nagomilavaju tokom zimskog perioda, poboljšava probavu, a najčešće se spominje dejstvo koje ono ima prilikom liječenja hemoroida. Sadrži i visok procenat željeza i fosfora. Zelje posjeduje i keratonoide, a predstavlja i prirodan izvor laktobacila (korisna bakterija koja ograničava razmnožavanje kandide). Preporučuje se svakodnevno korišćenje kiselog mlijeka ili jogurta sa zeljem.
500g zelja
1 pakovanje jufki za pitu
200g mladog sira
200 g kajmaka
3 supene kašike palente
4 jajeta
ulje
so
75g putera
PRIPREMA:
1. Zelje oprati, ocijediti vodu i isjeći na tanke trake.
2. Dodati jaja.
3. Dodati mladi sir i izmiješati.
4. Dodati kajmak i so.
5. Dodati palentu.
6. Rastopiti puter.
7. U nauljenu tepsiju redati: 3 jufke, svaku premazati rastopljenim puterom, na treću jufku staviti tirit/smjesu, pa opet tri jufke pa smjesa i tako dok ne potrošimo sve jufke. Na kraju, zadnju jufku premazati puterom.
8. Peći pola sata na 200C. Kad porumeni, preliti je smjesom od 1 supene kašike istopljenog putera i 1 supene kašike kajmaka i vratiti u rernu da se ispeče do kraja.
0 komentari :
Objavi komentar