Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » » PUNJENI ZAPEČENI PATLIDŽAN

PUNJENI ZAPEČENI PATLIDŽAN

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u ponedjeljak, 9. svibnja 2016. | 23:23:00


Za ljubitelje patlidzana, ovo je prava poslastica! 











Patlidžan osim bogatog vitaminsko-mineralnog sastava, ovo povrće ima antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. Bogat je kalijumom, koji u saradnji sa natrijumom reguliše nivo vode u tijelu i normalizuje rad srca. Sadrži i manje količine magnezijuma, mangana i bakra.Od vitamina, najzastupljeniji su vitamini B, ponajviše B1, B3, B6 i folati. No, ono što patlidžan čini visokovrijednom namirnicom nije njegov vitaminsko-mineralni sadržaj, već fitonutrijenti koji poseduju antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. Sa velikim udjelom dijetalnih vlakana povoljno djeluje na zdravlje crijeva, kao i regulisanje holesterola i šećera u krvi. 





SASTOJCI za 2 osobe:

3 patlidžana
250g mozzarelle
5 paradajza
2 čehna bijelog luka
1 crveni luk
3,4 supene kašike danskog bijelog sira (feta sir)
kašika meda
svježi peršun
2,3 lovorova lista
bosiljak
origano
so
biber
maslinovo ulje


PRIPREMA:


1. Patlidžan isjeći na tanje kriške, posoliti i ostaviti pola sata da pusti sok.




2. Napraviti marinara sos tako sto ćete paradajz isjeći na četvrtine, dodati vodu. Dodati bosiljak, origano, so, biber, med i lovorov list. Kuhati dok paradajz ne bude skuhan, a voda poprilično isparila.






3. Isjeći crveni luk nasitno, dodati protisnuti bijeli luk pa ga izdinstati 10-tak minuta da omekša.





4. Skuhani paradajz protisnuti kroz cjediljku i dodati ga luku.




5. Sos kuhati da se reducira tj. dovoljno zgusne.



6. Papirom pokupiti sok sa patlidžana.




7. Posoliti patlidžan , pobiberiti i posuti maslinovim uljem.




8. Peći na 200C 10-15 minuta.




9. Pomiješati sir i sitno sjeckani peršun.




10. Pečeni patlidžan filovati smjesom.





11. Tepsiju posuti marinara sosom.



12. Na sos redati rolovani patlidžan.




13. Preliti marinara sosom.




14. Na patlidžan staviti po krišku mozzarelle.



15. Peći u rerni na 180C, 25 minuta.





SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar