Brokula je čudesna namirnica, a njezine dobrobiti za zdravlje su bezbrojne: brokula štiti od raka, regulise krvni pritisak, jača imunitet, brokula je dobra za trudnice jer sadrzi velike kolicine folne kiseline, štiti od artritisa, regulise probavu.
Brokula je dobra za oči, sprjecava bolesti oka, smanjuje holesterol, štiti od bolesti srca, pomaže kod mršavljenja, sprječava alergije, brokula je dobra za kosti, čisti organizam...
Najviše vitamina sadrži sirova brokula i brokula kuhana na pari. I dinstanjem brokula zadržava veći dio nutrijenata.
SASTOJCI za 4 osobe:
800g mljevene puretine1 kg krompira
2 kom brokule
2 kasike putera
2 dl mlijeka
300g sira topljivog
svjezi list persuna
1crveni luk
maslinovo ulje
1 dl vrhnja za kuhanje
100g parmezana
vegeta
biber
so
PRIPREMA:
1. Izdinstati sitno sjeckani crveni luk na maslinovom ulju dok ne bude staklast.
2. Dodati meso.
3. Dodati biber, so, vegetu i svjezi list persuna te nastaviti prziti dok meso ne bude gotovo.
4. Napraviti krompir pire tako sto cete skuhati krompir. Skuhanom krompiru dodati mlijeko, puter i so te mutiti mikserom dok se ne dobije izjednacena smjesa.
5. Skuhati brokule, najbolje na pari.
6. Izerendati sir.
7. U nauljenu vatrostalnu posudu staviti red krompir pirea.
8. Na pire staviti red mesa.
9. Na meso staviti kuhane brokule.
10. Na brokule opet krompir pire.
11. Prekriti rendanim topljivim sirom.
12. Posuti rendanim parmezanom.
13. Preliti vrhnjem za kuhanje.
14. Staviti u rernu da se pece 20-30 min na 150C-200C(zavisno od jacine rerne) dok fino porumeni.
0 komentari :
Objavi komentar