Ovo nije fast food i nije nezdravo! Ovo je zdravi, socni, ukusni hamburger, napravljen od mesa domaceg teleta!
hamburger
500g mljevene teletine
2 vezice persuna
2 kasike mljevene crvene paprike
1 kasika bijelog luka u prahu
1/2 kasike svjeze mljevenog bibera
1 kasika soli
1jaje
2,3 supene kasike prezle
100g mozzarele
ulje
prilog
mladi krompir
kecap
majoneza
senf
kiseli krastavci
crveni luk
zelena salata
ulje
pecivo
250g brasna
kasika i po putera
1 kesica suhe germe
2 jajeta
3 kasike mlijeka
ulje
1 kasika secera
1 kasika soli
susam
PRIPREMA:
Za hamburger
1. Pomijesati meso, crvenu papriku, bijeli luk u prahu, jaje, so, sitno sjeckani persun i prezlu. Dobro izgnjijeciti prstima da se smjesa ujednaci i ostaviti smjesu u frizider na najmanje 2 sata.
2. Od mesa oblikovati hamburgere te palcem napraviti udubljenje u sredini da se meso ne bi smanjivalo u toku pecenja. Prilikom oblikovanja hamburgera, meso trebate stisnuti tek toliko da se smjesa ne raspadne.
3. Na zagrijanom ulju ispeci hamburger s jedne strane nekoliko minuta s poklopcem, zatim okrenuti i peci s druge strane nekoliko minuta. Ne pritiskati hamburger niti ga okretati vise od jednog puta.
4. Kad hamburger okrenete, dodajte na kolutove isjecen crveni luk.
5. Mozzarela sir isjeci na deblje kriske. Par minuta prije nego sto je gotov hamburger, na meso staviti kriske mozzarele, poklopiti tavu dok se sir ne istopi te onda poceti servirati.
1. Pomijesati 250g brasna sa 1 kasikom soli.
2. Kesicu germe razmutiti u 120ml tople vode i kasikom secera. Sacekati nekoliko minuta da se germa digne.
3. Omeksali puter, mlijeko i jaje pomijesati. Brasnu dodati germu i zamijesiti glatko mekano tijesto. Dodati brasna ako je potrebno. Prekriti tijesto plasticnom folijom pa ostaviti u nauljenoj posudi na toplom mjestu da se udvostruci. Kad sa udvostruci, podijeliti ga na 3 kuglice, staviti na papir za pecenje, nauljiti i opet ostaviti na nadodju.
4. Umutiti jaje pa premazati nadosle kuglice i posuti ih susamom. Peci na 150-180C dok ne porumene, otprilike 20-30 minuta.
Za prilog
1. Crveni luk ste vec pripremili tj. isjekli na kolutove i isprzili.
2. Kisele krastavce isjeci.
3. Zelenu salatu oprati i osusiti.
4. Mladi krompir oprati, osusiti, isjeci te isprziti na zagrijanom ulju.
5. Pomijesati kecap, majonezu i senf.
Za serviranje
1. Prepolovite pecivo i obje strane namazite mjesavinom kecapa, majoneze i senfa.
2. Poredajte kisele krastavce.
3. Na krastavce staviti zelenu salatu.
4. Na salatu meso.
5. Na meso staviti przeni crveni luk pa poklopiti drugom polovicom peciva.
0 komentari :
Objavi komentar