Toliko su svi o njemu pričali i ja odlučih da napravim svoju verziju. Moj muž ne voli grah. Kaže kad jede grah, kao da jede pijesak :)
Kad gosti i ja pođosmo jesti i ispuštati zvukove zadovoljstva, on odluči da proba. I tako čovjek pojede i zavoli grah :)
SASTOJCI za 4 osobe:
1/2 kg graha Tetovca
1/2kg suhih kostiju
2 crvena luka
1 mrkva
3 čehna bijelog luka
1 supena kašika koncentrat paradajza
5,6 vezica peršuna
1 svježa crvena paprika
mljevena crvena paprika
1 čili papricica
so
vegeta
biber
PRIPREMA:
1. Namočiti grah u vodu noć prije.
2. Grah skuhati pa ocijediti. Vodu u kojoj se grah kuhao sačuvati jer ima jako puno škroba pa je koristiti umjesto zaprške.
3. Suhe kosti skuhati pa skinuti komadiće mesa s kostiju, kosti baciti, a vodu u kojoj su se kosti skuhale sačuvati.
4. Izerendati mrkvu.
5. Crveni luk isjeći na trakice.
6. Crvenu paprika isjeckati na kockice.
7. Na ulju izdinstati crveni luk i crvenu papriku.
8. Dodati mrkvu.
9. Dodati protisnuti bijeli luk.
10. Dodati mljevenu crvenu papriku, vegetu, so i biber.
11. Dodati koncentrat paradajza pa zaliti vodom u kojoj su se kuhale kosti.
12. Isjeckati peršun i sušenu čili papričicu.
13. Dodati čili i peršun u šerpu.
14. U šerpu dodati grah i meso sa kostiju pa zaliti vodom u kojoj se grah kuhao. Kuhati nekoliko minuta.
15. Sve prebaciti u zemljanu posudu pa peći u rerni na 180C dok voda ne ispari i ne stvori se korica. Otprilike sat i po.
0 komentari :
Objavi komentar