Pesto mi je jedan od najdrazijh sosova za tjesteninu.
Ako često kuhate specijalitete talijanske kuhinje, onda znate da je bosiljak nezamjenjiv završni začin u umacima za tjesteninu. Također, jela koja uključuju paradajz ili jaja rijetko se poslužuju bez bosiljka. Ovaj začin pomaže pri probavljanju "težih" jela i zbog toga se često dodaje masnoj ribi. Također, pokazuje i ljekovita svojstva. Bosiljak otvara apetit, potiče probavu, smiruje upalu sluznice želuca i crijeva, ublažuje grčeve, a jednako se koristi za rješavanje problema nadutosti, vjetrova, mučnine ili zatvora. Osim što je blagonaklon za probavu, bosiljak je i vrlo koristan za zdravlje bubrega – čije upale liječi, jednako kao i upale mokraćnog mjehura. Ni žene nisu zaobiđene kada je u pitanju urinarni trakt, s obzirom da bosiljak pomaže kod upala jajnika i maternice, te kod neredovitih menstruacija.
SASTOJCI za 1 osobu:
spagete Barilla30-40 manjih listova svjezeg bosiljka
20 sirovih badema
20g parmezana
22 kasike maslinovog ekstra djevicanskog ulja
2 cehna bijelog luka
biber
so
PRIPREMA:
1. Pomijesati list bosiljka, izerendani parmezan, maslinovo ulje, so i biber.
2. Dodati bademe.
3. Sve izmiksati stapnim mikserom.
4. Spagete skuhati prema uputstvu na pakovanju. Bitno je koje su spagete i bitno je da se skuhaju tacno po uputstvu. Ja bih preporucila samo Barilla ili Zara spagete.
5. Skuhanim spagetama dodati sos i izerendati jos malo parmezana.
6. Promijesati lagano i odmah servirati.
0 komentari :
Objavi komentar