Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » » PESTO GENOVESE SPAGETE

PESTO GENOVESE SPAGETE

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u četvrtak, 23. lipnja 2016. | 23:56:00

Pesto mi je jedan od najdrazijh sosova za tjesteninu.






 Ako često kuhate specijalitete talijanske kuhinje, onda znate da je bosiljak nezamjenjiv završni začin u umacima za tjesteninu. Također, jela koja uključuju paradajz ili jaja rijetko se poslužuju bez bosiljka. Ovaj začin pomaže pri probavljanju "težih" jela i zbog toga se često dodaje masnoj ribi. Također, pokazuje i ljekovita svojstva. Bosiljak otvara apetit, potiče probavu, smiruje upalu sluznice želuca i crijeva, ublažuje grčeve, a jednako se koristi za rješavanje problema nadutosti, vjetrova, mučnine ili zatvora. Osim što je blagonaklon za probavu, bosiljak je i vrlo koristan za zdravlje bubrega – čije upale liječi, jednako kao i upale mokraćnog mjehura. Ni žene nisu zaobiđene kada je u pitanju urinarni trakt, s obzirom da bosiljak pomaže kod upala jajnika i maternice, te kod neredovitih menstruacija.



SASTOJCI za 1 osobu:

spagete Barilla 
30-40 manjih listova svjezeg bosiljka
20 sirovih badema 
20g parmezana
22 kasike maslinovog ekstra djevicanskog ulja
2 cehna bijelog luka
biber
so




PRIPREMA:

1. Pomijesati list bosiljka, izerendani parmezan, maslinovo ulje, so i biber.












2. Dodati bademe.



3. Sve izmiksati stapnim mikserom.






4. Spagete skuhati prema uputstvu na pakovanju. Bitno je koje su spagete i bitno je da se skuhaju tacno po uputstvu. Ja bih preporucila samo Barilla ili Zara spagete.






5. Skuhanim spagetama dodati sos i izerendati jos malo parmezana.








6. Promijesati lagano i odmah servirati.
SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar