Zamijenite rizu i tjesteninu egzoticnim i zdravim bulgurom!
Bulgur
Bulgur je napola skuhana, osušena i izlomljena pšenica. Bulgur je ne samo odličan izvor vlakana, nego je i bogat kalijem i B vitaminima. Iako je hranljiva, ta žitarica sadrži malo masnoća i kalorija.Bulgur pšenica sadrži visok nivo mineralnih tvari. Ona je bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom i magnezijumom. Spomenuta je žitarica savršeni dodatak svakom obroku koji obiluje nitratima poput hot-doga ili prerađene hrane. Jedan tanjir bulgura dnevno moze zadovoljiti 60% vasih dnevnih potreba. Veoma je zdrav i preporucuje se u borbi protiv dijabetesa, raka, visokog pritiska, zatvora i bolesti srca.Mozete ga koristiti kao zamjenu za rizu ili tjesteninu, mnogo je hranljiviji, zdraviji i ukusniji.
SASTOJCI za 2 osobe:
1/2 solje bulgura
300g grckog jogurta
2 cehna bijelog luka
1 supena kasika susena mente/nane
saka oraha
biber
so
PRIPREMA:
1. Skuhati bulgur prema uputstvu na pakovanju.
2. Pomijesati: grcki jogurt, protisnuti bijeli luk, istuckane orahe i nanu. Dodati skuhani bulgur.
3. Pobiberiti i posoliti pa staviti u frizider da se ohladi i da bulgur upije jogurt.
0 komentari :
Objavi komentar