Zapeceno pile u pecnici je dio tradicionalne bosanske kuhinje. Ovo je na moj nacin :)
SASTOJCI za 2 osobe:
pola pileta
4 krompira
1 crveni luk
1 cehno bijelog luka
komad celera
4 mrkve
2 supene kasike domaceg putera (moze i kupovni)
zelena salata
10 zutih pikolo paradajza
grancica ruzmarina
maslinovo ulje
pola limuna
persun
bio zacin
biber
so
ulje
PRIPREMA:
1. Zagrijati pecnicu na 250C.
2. U tepsiju staviti glavicu crvenog luka i cehno bijelog luka.
3. Posuti pile svjezim ruzmarinom i jednu grancicu ostaviti u tepsiji.
4. Pile namazati puterom, odnosno utrljati puter. Ja sam imala domaci puter, moze i obicni.
5. Posuti uljem, pobiberiti, posoliti i posuti bio zacinom.
6. Peci na 250C nekih 20 minuta.
7. Krompir i mrkvu oguliti, dodati persun, biber so i bio zacin. Dodati mesu pa peci jos sat vremena.
8. Posluziti uz zelenu salatu i zuti pikolo paradajz. Zzciniti je sa solju, biberom, ekstra djevicanskim maslinovim uljem i limunovim sokom.
0 komentari :
Objavi komentar