Domaći hljeb je uvijek najpametnija odluka!
300g brašna
3/4 male kašike praška za pecivo
3 male kašike suhe germe
1/2 male kašike soli
1,5 dl jogurta
1 jaje
1/2 supene kašike šećera
2 supene kašike ulja
1 mala kašika kima
PRIPREMA:
1. Pomiješati 300g brašna, 1/2 male kašike soli, 1/2 supene kašike šećera, 3/4 male kašike praška za pecivo, 3 male kašike germe i 1 malu kašiku istucanog kima.
2. Umutiti 1 jaje.
3. Jaje dodati suhim sastojcima pa mutiti mikserom.
4. Dodati 1,5dl jogurta i nastaviti mutiti.
5. Dodati 2 supene kašike ulja i nastaviti mutiti sve dok ne dobijete glatko tijesto. Po potrebi dodati brašna.
6. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti 30 min na toplom mjestu da tijesto nadođe.
7. Tijesto podijeliti na 7 loptica.
8. Svaku lopticu razvaljati na tanko, može se razvlačiti i rukama u zraku.
9. Pećnicu zagrijati na najjačoj temperaturi.
10. U pećnici zagrijati limeni pleh ili tepsiju.
11. Na zagrijani pleh ubaciti hljeb u pećnicu, a rešetku postaviti na najviši nivo. Peći 3-5 min, zavisno od pećnice.
12. Ispečen hljeb možete premazati ekstra djevičanskim maslinovim uljem, natrljati bijelim lukom ili ga poslužiti bez ikakvog premaza.
0 komentari :
Objavi komentar