Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » » SUPER ORAŠASTI HLJEB OD SPELTE

SUPER ORAŠASTI HLJEB OD SPELTE

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u subota, 8. travnja 2017. | 02:51:00

Speltin ukusni hljeb orašastog okusa! Uvijek se pojede do zadnjeg komadića. Ono što je posebno dobro kod ovog hljeba je to što je i naredna 2 dana jednako ukusan i hrskav! 



SPELTA žitarica, poznata pod nazivom krupnik , ponovo se vraća na naše trpeze. Pomalo zaboravljena, godinama nezasluženo zapostavljena zbog pšenice, danas se sve više traži. Slobodno je mogu koristi deca, odrasli, trudnice i starije osobe. Speltino brašno sadrži gluten u malim količinama i vrlo je zdravo. Najpoznatiji proizvod ove žitarice-speltino brašno možete koristiti umjesto običnog bijelog pšeničnog brašna za pravljenje hljeba, tjestenine, kolačića, krekera, torti... Pored toga spelta je dostupna i u svom izvornom obliku, kao cijelo zrno, koje možete spremati kao rižu. Razlike između speltinog brašna i običnog pšeničnog su brojne, a jedna je gluten. Iako ga i jedno i drugo brašno sadrže, ovaj  koji se nalazi u speltinom brašnu lako je razgradljiv u vodi ili prilikom grijanja, dok se pšenični ne rastvara čak naprotiv postaje jači. Spelta ima super orašasti okus! Spelta je i dobar izvor kalcijuma, magnezijuma, selena, cinka, željeza i mangana, kao i vitamina E i B kompleksa. Neke od zdrаvstvenih prednosti spelte uključuju njenu sposobnost dа pomogne u regulisаnju metаbolizmа tijelа, pomaže u stvаrаnju polnih hormonа, poboljšava cirkulaciju, izgrаđuje jаke kosti, poboljšаva imuni sistem, jаčа funkciju varenja hrane, snižаvа šećer u krvi, а smаnjuje nivo holesterolа u telu. Spelta deluje u borbi protiv anemije, deluje laksativno i okrepljujuće, a ima i izraženo antioksidativno delovanje. Povoljno deluje kod kožnih i alergijskih osipa, neurodermitisa, kao i reumatskih oboljenja.



SASTOJCI:
450g speltinog brašna
450g bijelog brašna
1 kesica suhe germe
šaka sjemenki lana
šaka sjemenki susama
mala kašika himalajske soli
malo putera


PRIPREMA:

1. Pomiješati sve suhe sastojke.













2. Dodati 7dl tople vode i mutiti mikserom 5 min.
      Ostaviti da odstoji 45 min.






3. Prekuhati rukom, razvući ga rukom malo pa staviti u tepsiju namazanu puterom. Ostaviti da odstoji jos 15 min.



4. Zagrijati pećnicu na 250C. Čim stavite hljeb da se peče, smanjite pećnicu na 200 i pecite 45 min.








SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar