Ukusno varivo bez mesa!
Sve vrste kelja su prava riznica nutrijenata i izvor zdravlja. Kelj je odličan izvor vitamina C, vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, K i B6, magnezija kalija i mangana, te dobar izvor tiamina, kalcija, fosfora i bakra. Zbog izuzetno malog broja kalorija, a obilja nutrijenata, jedna je od najzdravijih namirnica koja je ujedno pogodna za svaku vrstu prehrane. Konzumiranje kelja uveliko povećava dnevni unos minerala, vitamina i drugih esencijalnih hranjivih tvari čime: jača imunitet, štiti od raka, jača kosti, štiti vid, proljepšava kožu, kosu i nokte, smanjuje upale u organizmu, štiti zdravlje srca i žila, poboljšava probavu i smanjuje rizik od dijabetesa.
SASTOJCI:1 glavica kelja
1 crveni luk
4 čehna bijelog luka
1 mrkva
2 veća krompira
vezica peršunovog lista
malo korijena celera
1 čajna kašika crvene paprike u prahu
malo vegete
1 čajna kašika brašna
1 čajna kašika koncentrat paradajza
1dl paradajz pirea
ulje
so
biber
PRIPREMA:
1. Isjeći 1 crveni luk.
2. Isjeckati malo korijena celera.
3. Izdinstati luk.
4. Dodati celer.
5. Dodati protisnuti bijeli luk, 4 čehna.
6. Isjeći 1 mrkvu na deblje ploške.
7. Isjeći 2 krompira na kockice.
8. Listove kelja isjeći na tanje trake.
9. U šerpu dodati krompir i malo vode.
10. Dodati kelj, vegetu, so i biber.
11. Dodati 1 čajnu kašiku crvene mljevene paprike.
12. Preliti vodom taman toliko da prekrije povrće i dinstati na laganoj vatri 30 min uz povremeno miješanje i dodavanje vode po potrebi.
13. Pomiješati 1 kašiku koncentrat paradajza, 1 kašiku brašna i malo ulja pa to kratko propržiti.
14. Zapršku dodati jelu i nastaviti kuhati jos 15 min.
15. Dodati 2dl paradajz pirea i kuhati jos 5 min.
0 komentari :
Objavi komentar