Ove knedle se mogu pripremiti na dva načina.
Obično se pripremaju tako što se nakratko isprže u tavi, na malo ulja, dok jedna (donja) strana ne porumeni. Zatim se doda voda, poklopi se i čeka se da se knedle s gornje strane skuhaju na pari. Tada su knedle mekane. Drugi način je ovaj koji je opisan u receptu, to jest prženje u ulju. Meni su puno ukusnije ove pržene, hrskave. Dakle recept je isti samo se razlikuje završna faza odnosno prženje/kuhanje.SASTOJCI:
1 pakovanje jufki za rolnice ili jufki za pitu
1/2 kg očišćenih nekuhanih kozica
1 mrkva
1 mladi luk
šaka svježeg vlasca
2 čehna bijelog luka
1 supena kašika rendanog đumbira
2 supene kašike isjeckanih prutića bambusa
2 čajne kašike sezamovog ulja
1 supena kašika ribljeg sosa
2 supene kašike soja sosa
biber
so
Dodatak za serviranje: ukiseljeni đumbir i slatki čili sos
PRIPREMA:
1. Pripremiti kozice
11. Dodati riblji sos i soja sos i sve dobro izmiješati. Smjesa za filovanje je gotova.
12. Pripremiti jufke tako što ćete ih isjeći na kvadrate. Ja sam koristila jufku za rolnice ovaj put. Jednako dobro idu i obične gotove jufke za pitu.
13. U sredinu kvadrata jufke staviti malo smjese.
14. Vodom namazati sve krajeve kvadrata kako bi se jufka mogla zalijepiti.
15. Smotati jufku u paketić kao na slici.
16. U dobro zagrijanom ulju isprziti s obje strane dok ne porumene. Prženje je veoma kratko.
17. Ja sam ih poslužila s ukiseljenim đumbirom i slatkim čili sosom. Rekla bih da je to dobitna kombinacija :)
0 komentari :
Objavi komentar