Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » » FÅRIKÅL-TRADICIONALNO NORVEŠKO JELO OD JANJETINE I KUPUSA

FÅRIKÅL-TRADICIONALNO NORVEŠKO JELO OD JANJETINE I KUPUSA

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u četvrtak, 30. rujna 2021. | 08:42:00

Norveška se ne može pohvaliti dobrim mesom osim kad je riječ o janjetini.


Norveška ima jako kvalitetnu i ukusnu janjetinu. To je janjetina koja se fino topi u ustima i nema onaj jaki šmek janjećeg mesa. U Bosni sam janjetinu voljela jesti uglavnom samo s ražnja zbog njenog šmeka ali u Norveškoj je volim jesti na razne načine.         Po mom mišljenju puno je bolja od janjetine u Bosni.  

Norveška ima mali broj tradicionalnih norveških jela, a fårikål je jedno od njih. Još nisam upoznala nekoga ko ne voli fårikål. 
Fårikål je jedno zdravo i ukusno jelo.


SASTOJCI:
1, 5 kg janjetine s kostima
1, 5 kg kupusa
1 kg krompira
4 mrkve (nije obavezna)
šaka i po bibera u zrnu
2 čajne kašike soli
4dl vode
ulje



PRIPREMA:

1. Kupus isjeći na deblje kriške.


2. U šerpu staviti malo ulja.


2. U šerpu redati u slojevima meso-kupus-biber i so.









3. Ponoviti postupak u slojevima to jest nastaviti redati sastojke dok ih ne potrošite. Obično budu u tri sloja.










4. Dodati vodu.


5. Poklopiti i kuhati na niskoj temperaturi 2,5 sata.


6.  Skuhati krompir i mrkvu u drugoj šerpi.  Mrkva se obično ne služi uz ovo jelo nego samo kuhani krompir ali ja volim dodati i mrkvu :) 


7. Kad je jelo skuhano, poslužiti ga uz kuhani krompir i mrkvu.












SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar