Norveška se ne može pohvaliti dobrim mesom osim kad je riječ o janjetini.
Norveška ima jako kvalitetnu i ukusnu janjetinu. To je janjetina koja se fino topi u ustima i nema onaj jaki šmek janjećeg mesa. U Bosni sam janjetinu voljela jesti uglavnom samo s ražnja zbog njenog šmeka ali u Norveškoj je volim jesti na razne načine. Po mom mišljenju puno je bolja od janjetine u Bosni.
Norveška ima mali broj tradicionalnih norveških jela, a fårikål je jedno od njih. Još nisam upoznala nekoga ko ne voli fårikål.
Fårikål je jedno zdravo i ukusno jelo.
SASTOJCI:
1, 5 kg janjetine s kostima
1, 5 kg kupusa
1 kg krompira
4 mrkve (nije obavezna)
šaka i po bibera u zrnu
2 čajne kašike soli
4dl vode
ulje
PRIPREMA:
1. Kupus isjeći na deblje kriške.
2. U šerpu redati u slojevima meso-kupus-biber i so.
3. Ponoviti postupak u slojevima to jest nastaviti redati sastojke dok ih ne potrošite. Obično budu u tri sloja.
6. Skuhati krompir i mrkvu u drugoj šerpi. Mrkva se obično ne služi uz ovo jelo nego samo kuhani krompir ali ja volim dodati i mrkvu :)
7. Kad je jelo skuhano, poslužiti ga uz kuhani krompir i mrkvu.
0 komentari :
Objavi komentar