Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » , , » DELIKATESNI, PUNJENI CVJETOVI BUNDEVE U TEMPURI

DELIKATESNI, PUNJENI CVJETOVI BUNDEVE U TEMPURI

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u srijeda, 6. listopada 2021. | 04:12:00

Delicija!
Svi znamo da se tikve koriste na različite načine u ishrani, ali malo je onih koji u ishrani koriste i cvjetove tikve.
Cvijet bundeve je jestiv i koristan za zdravlje. Popularan je sastojak talijanske kuhinje.

Cvijet bundeve bogat je vlaknima i vodom, što ga čini mogućim saveznikom u borbi protiv zatvora. Konzumiranje hrane bogate vlaknima, poput  cvijeta, važno je ne samo za sprečavanje zatvora, već i skokova šećera u krvi, lošeg holesterola, karcinoma debelog crijeva i pretilosti.

Također je dobar izvor kalcija, važnog minerala za zdravlje kostiju i zuba.




Tempura je japanska smjesa koja se koristi za prženje povrća i morskih plodova. Lagana je, a hrani daje hrskavu teksturu.


 SASTOJCI:

cvjetovi tikve


Punjenje:

mozzarella sir

parmezan sir

svježi list peršuna

svježa majčina dušica

svježi bosiljak

svježi vlasac

svježi mladi bijeli luk

so

biber


Smjesa za pohovanje-tempura:

hladna mineralna voda

brašno


 ulje- za prženje

Količina sastojaka zavisi od broja cvjetova i količine punjenja. 



PRIPREMA:

1. Cvjetove oprati, izvaditi tučak i ostaviti ih da se osuše.


2. Pomiješati mozzarellu, permezan (rendani) i začine: peršun, majčinu dušicu, bosiljak, vlasac, mladi bijeli luk, so i biber.

3. Lagano otvarati cvjetove i filovati ih mješavinom sireva i začina.

4. Pomiješati brašno i hladnu mineralnu vodu. Veoma je bitno da mineralna voda bude izrazito hladna, kako biste dobili hrskavu tempuru, pa je najbolje do početka pravljenja smjese držati ili u frižideru ili u kockama leda. Smjesa treba da ima gustoću malo gušću od smjese za palačinke. Onako da smjesa fino ostane na cvjetovima. 

5. Napunjene cvjetove namočiti sa svih strana u smjesu za pohovanje i kratko ih ispržiti na dobro zagrijanom ulju.




SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar