Cvijet bundeve bogat je vlaknima i vodom, što ga čini mogućim saveznikom u borbi protiv zatvora. Konzumiranje hrane bogate vlaknima, poput cvijeta, važno je ne samo za sprečavanje zatvora, već i skokova šećera u krvi, lošeg holesterola, karcinoma debelog crijeva i pretilosti.
Također je dobar izvor kalcija, važnog minerala za zdravlje kostiju i zuba.
Tempura je japanska smjesa koja se koristi za prženje povrća i morskih plodova. Lagana je, a hrani daje hrskavu teksturu.
SASTOJCI:
cvjetovi tikve
Punjenje:
mozzarella sir
parmezan sir
svježi list peršuna
svježa majčina dušica
svježi bosiljak
svježi vlasac
svježi mladi bijeli luk
so
biber
Smjesa za pohovanje-tempura:
hladna mineralna voda
brašno
ulje- za prženje
Količina sastojaka zavisi od broja cvjetova i količine punjenja.
PRIPREMA:
1. Cvjetove oprati, izvaditi tučak i ostaviti ih da se osuše.
2. Pomiješati mozzarellu, permezan (rendani) i začine: peršun, majčinu dušicu, bosiljak, vlasac, mladi bijeli luk, so i biber.
3. Lagano otvarati cvjetove i filovati ih mješavinom sireva i začina.
4. Pomiješati brašno i hladnu mineralnu vodu. Veoma je bitno da mineralna voda bude izrazito hladna, kako biste dobili hrskavu tempuru, pa je najbolje do početka pravljenja smjese držati ili u frižideru ili u kockama leda. Smjesa treba da ima gustoću malo gušću od smjese za palačinke. Onako da smjesa fino ostane na cvjetovima.
5. Napunjene cvjetove namočiti sa svih strana u smjesu za pohovanje i kratko ih ispržiti na dobro zagrijanom ulju.
0 komentari :
Objavi komentar