Školjke na brz i jednostavan način.
SASTOJCI:
1kg dagnji
šaka svježeg lista peršuna
3 čehna bijelog luka
pola limuna
1dl bijelog vina
maslinovo ulje
PRIPREMA:
1. Dagnje očistite od končića i četkicom oribajte ljuske. Sve to radite u hladnoj vodi kako se dagnje ne bi otvorile. Kada ste ih očistili i iscjedili vodu, stavite ih u zdjelu i pokrijte te zdjelu smjestite u frižider dok pripremate temelj.
2. Isjeckajte peršun.
3. Primpremite limun isječen na kriške.
4. U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi.
5. Dodajte protisnuti ili sitno sjeckani bijeli luk i ako je potrebno smanjite temperaturu da luk ne gori.
6. Dodajte peršun i prodinstajte sve 1 minutu.
7. Dodajte školjke.
8. Dodajte limun isiječen na kriške.
9. Dinstajte dok se sve školjke ne otvore.
10. Čim se sve školjke otvore dodati bijelo vino.
11. Dinstati jos minut, dva.
12. Poslužiti odmah uz bijeli hljeb i puter, domaći pomfrit i bijelo vino.
0 komentari :
Objavi komentar