Kad probate ove kiflice, drugi recepti vam više neće biti potrebni :)
Miris vrućih kiflica kuću čini domom <3
Pravim razne vrste kiflica, sve ih volim ali ove su mi najdraže. Djeca ih obožavaju. Prozračne i mekane!
SASTOJCI:
500g brašna
1 supena kašika meda
1,5 dl ulja
30g svježe germe/kvasca
2,5 dl mlake voda
2 jajeta
1,5 mala kašika soli
PRIPREMA:
1. Prosijati brašno.
2. Pomiješati med, germu i dodati malo mlake vode. Ostaviti 10 minuta da kvasac nadođe/nabubri, regauje.
3. Pomiješati brašno i so.
4. Dodati jaje.
5. Dodati 1 dl ulja.
6. Dodati ostatak mlake vode.
7. Izmiksati mikserom.
8. Dodati nadošlu germu i brašna po potrebi pa nastaviti mijesiti tijesto lopaticom jer je tijesto mekano i ljepljivo.
9. Izvaditi tijesto na dasku ili na sto i nastaviti mijesiti rukama uz dodavanje brašna po potrebi.
10. Tijesto vratiti u posudu, pokriti ga krpom i ostaviti da reaguje/nadođe odnosno da se digne. Otprilike 1 sat.
11. Kad je tijesto nadošlo, izvadimo ga na površinu na kojoj ćemo mijestiti tijesto i formiramo kuglice. Ja sam formirala 9 manjih kuglica.
12. Na pobrašnjenu površinu staviti jednu kuglicu i razvući je oklagijom.
13. Izrezati tijesto na trokutiće kao na slici.
14. Motati tijesto u kiflice od vanjske (šire) strane trokuta prema unutra (špic) kao na slici.
15. U tepsiju staviti papir za pečenje i kiflice redati na papir.
16. Umutiti jedno jaje. Premazati kiflice razmućenim jajetom i ostaviti da odmore 10 min.
17. Zagrijati pećnicu/rernu na 200C. Kad se pećnica zagrijala, premazati kiflice još jednom jajetom.
18. Peći kiflice 10-15 minuta, zavisno od pećnice.
19. Kad su kiflice ispečene, premazati ih uljem, pokriti krpom i ostaviti da odstoje 5 min.
About
kuhajukusno.blogspot.ba
0 komentari :
Objavi komentar