Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » , » AZIJSKE KNEDLE SA KOZICAMA (DIM SUM)

AZIJSKE KNEDLE SA KOZICAMA (DIM SUM)

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u srijeda, 22. rujna 2021. | 00:00:00

Ove knedle se mogu pripremiti na dva načina.

Obično se pripremaju tako što se nakratko isprže u tavi, na malo ulja, dok jedna (donja) strana ne porumeni. Zatim se doda voda, poklopi se i čeka se da se knedle s gornje strane skuhaju na pari. Tada su knedle mekane. Drugi način je ovaj koji je opisan u receptu, to jest prženje u ulju. Meni su puno ukusnije ove pržene, hrskave. Dakle recept je isti samo se razlikuje završna faza odnosno prženje/kuhanje. 




SASTOJCI:

1 pakovanje jufki za rolnice ili jufki za pitu

1/2 kg očišćenih nekuhanih kozica

1 mrkva

1 mladi luk

šaka svježeg vlasca

2 čehna bijelog luka

1 supena kašika rendanog đumbira

2 supene kašike isjeckanih prutića bambusa

2 čajne kašike sezamovog ulja

1 supena kašika ribljeg sosa

2 supene kašike soja sosa

biber

so

Dodatak za serviranje:  ukiseljeni đumbir i slatki čili sos



PRIPREMA: 

1. Pripremiti kozice





2. Isjeckati kozice što je moguće sitnije.




3. Dodati 2 čajne kašike sezamovog ulja



4. Posoliti i pobiberiti. 
Sve dobro izmiješati.








5. Isjeckati vlasac i dodati ga smjesi. Otprilike jedna puna šaka.




6. Isjeckati sitno mladi luk i dodati ga smjesi. Sve dobro izmiješati.







7. Oguliti i izerendati đumbir te ga dodati smjesi.




8. Prutiće bambusa isjeckati sitno i dodati u smjesu.




9. Izerendati jednu mrkvu, dodati je smjesi.



10. Dodati 2 čehna bijelog luka. Protisnite ga ili sitno isjeckajte. 


11.  Dodati riblji sos i soja sos i sve dobro izmiješati. Smjesa za filovanje je gotova.




12. Pripremiti jufke tako što ćete ih isjeći na kvadrate. Ja sam koristila jufku za rolnice ovaj put. Jednako dobro idu i obične gotove jufke za pitu.




13. U sredinu kvadrata jufke staviti malo smjese.



14. Vodom namazati sve krajeve kvadrata kako bi se jufka mogla zalijepiti. 


15. Smotati jufku u paketić kao na slici. 















16. U dobro zagrijanom ulju isprziti s obje strane dok ne porumene. Prženje je veoma kratko. 







17. Ja sam ih poslužila s ukiseljenim đumbirom i slatkim čili sosom. Rekla bih da je to dobitna kombinacija :) 














SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar