Jela u woku se pripremaju brzo, kratkim przenjem i koristenjem razlicitih namirnica. Imate mogucnost da birate prije svega vegetarijasko jelo ili jelo s mesom. Ako se odlucite za meso, mozete da birate izmedju piletine, teletine, bifteka...Nakon toga birate povrce koje zelite, sos koji zelite i na kraju birate prilog uz povrce: tajlandske noodle, rizine noodle ili rizu. Ja sam se danas opredjelila za vegetarijansku verziju, slatko kiseli sos i rizu.
Sastojci:
1 crvena paprika
1 zuta paprika
1 zelena paprika
2 mrkve
8 gljiva (sampinjoni)
2 vezice prase
3 cehna bijelog luka
1 tikvica
150g rize dugog zrna
1 teglica slatko kiselog sosa
soya sos
maslinovo ulje
so
biber
PRIPREMA:
1. Na trakice izrezati paprike, mrkvu i tikvicu.
Gljive izrezati na listove, prasu na debljinu 1cm, a bijeli luk protisnuti.
2. Skuhati rizu dugog zrna po uputstvu na pakovanju.
3. U woku dobro zagrijati maslinovo ulje pa postepeno dodavati povrce: prvo mrkva jer je najtvrdja, zatim paprike,bijeli luk, tikvice, prasu pa gljive. Otprilike 5-7 minuta ukupno vrijeme przenja.
4. Povrcu dodati skuhanu rizu, 1,2 supene kasike soya sosa te brzo izmijesati na vatri.
5. Posoliti i pobiberiti po zelji.
6. Rizi i povrcu dodati kineski slatko kiseli sos te mijesati 1 min.
7. Skinuti s vatre i posluziti vrelo.
0 komentari :
Objavi komentar