Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » , » ZOBENA KAŠA S BANANOM I KOKOSOM

ZOBENA KAŠA S BANANOM I KOKOSOM

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u nedjelja, 21. veljače 2016. | 12:25:00

Zdrav dorucak je najbitniji za pocetak dana. Zdravije od ove ukusne zobene kase, koja ce zadovoljiti sve potrebe vaseg organizma, tesko da cete naci. Posebno je vole djeca.






U Norveskoj zobenu kasu zovu "HAVRE GRØT" i jedu je veoma cesto. Moj muz, Norvezanin, zasluzan je sto je zobena kasa postala sastavni dio nase ishrane. 



Zob je sitna žitarica. Antioksidant, stabilizator, sadrži dosta ugljikohidrata (manje masti, više proteina).
Zrno zobi najbolji je izvor kalcija među žitaricama, te bitno pridonosi zdravlju zubi kostiju. Bogata je vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi te poboljšanje probave. Neobično je važna u dijetalnoj ishrani, jer u sebi sadrži sve važnije vitamine i minerale. Koristi se za liječenje upala probavnih organa, a djeluje i na regeneraciju cjelokupnog organizma.


Sastojci za 2 osobe:

1 solja zobenih pahuljica
1 solja mlijeka
2 supene kasike meda
2 banane
2 supene kasike kokosa
1 supena kasika cejlonskog cimeta
20g badema
so




PRIPREMA: 

Vrijeme: 10 min

1. U serpu uliti 1 solju vode i 1 solju zobenih pahuljica i 1 kasiku soli. Kuhati dok zob upije vodu.  


2. Dodati 1 solju mlijeka i nastaviti kuhati dok se kasa ne zgusne.


3. U zdjele staviti prvo zobenu kasu, pa preliti medom.

4.  Banane izgnjeciti, pa dodati preko meda.

5. Posuti kokosom, dodati bademe, pa posuti cimetom.


Posluziti vruce.


SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

2 komentari :