Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » » KUHANE PROKULICE

KUHANE PROKULICE

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u četvrtak, 31. ožujka 2016. | 04:29:00




Prokulice ili kelj pupcar, izgledaju kao minijaturni kupus, a rastu u grozdovima, po 20 - 40 „plodova“, na stabljici do metar visine. Najčešće su zelene boje, a neke vrste imaju i crvenu nijansu. Prodaju se zasebno, a kuhane imaju svježu, gustu teksturu i slatkast okus. Bogate su raznovrsnim nutrijentima, odličan su izvor glukozinata koji se povezuju s detoksikacijskim učinkom na ljudski organizam.Pomazu kod prevencije karcinoma, imaju protivupalna svojstva, sadrze vitamine K, C, B i minerale poput mangana, zeljeza, cinka i kalcija.


SASTOJCI za 4 osobe:

200g teletine bez kostiju
500g prokulica
1 crveni luk
1 mrkva
1 paradajz
supena kasika koncentrat paradajza
persun
1 supena kasika mljevene crvene paprike
ulje
vegeta
so
biber

PRIPREMA: 

1. Luk i mrkvu isjeci na tanko pa dinstati 5 min na ulju.



 2. Dodati isjeceni paradajz.


3. Dodati teletinu isjecenu na kockice i nastaviti dinstati. 




 4. Prokulice obariti.



5.  U smjesu za dinstanje dodati list persuna. 


 6. Dodati crvenu papriku.


7. Dodati vegetu.


8. Dodati koncentrat paradajza.


9. Dodati obarene prokulice.


10. Zaliti vodom toliko da prekrije sadrzaj serpe. 



11. Dinstati sat i po do dva uz dodavanje pomalo vode svaki put kad voda ispari.Pri kraju dodati so i biber. 




SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar