Prokulice ili kelj pupcar, izgledaju kao minijaturni kupus, a rastu u grozdovima, po 20 - 40 „plodova“, na stabljici do metar visine. Najčešće su zelene boje, a neke vrste imaju i crvenu nijansu. Prodaju se zasebno, a kuhane imaju svježu, gustu teksturu i slatkast okus. Bogate su raznovrsnim nutrijentima, odličan su izvor glukozinata koji se povezuju s detoksikacijskim učinkom na ljudski organizam.Pomazu kod prevencije karcinoma, imaju protivupalna svojstva, sadrze vitamine K, C, B i minerale poput mangana, zeljeza, cinka i kalcija.
200g teletine bez kostiju
500g prokulica
1 crveni luk
1 mrkva
1 paradajz
supena kasika koncentrat paradajza
persun
1 supena kasika mljevene crvene paprike
ulje
vegeta
so
biber
PRIPREMA:
1. Luk i mrkvu isjeci na tanko pa dinstati 5 min na ulju.
5. U smjesu za dinstanje dodati list persuna.
8. Dodati koncentrat paradajza.
9. Dodati obarene prokulice.
10. Zaliti vodom toliko da prekrije sadrzaj serpe.
11. Dinstati sat i po do dva uz dodavanje pomalo vode svaki put kad voda ispari.Pri kraju dodati so i biber.
0 komentari :
Objavi komentar