Probah mađaraski gulaš u Budimpešti i iznenadih se kako okusom uopšte ne liči na gulaš kojeg jedem kod nas.
Kažu imaju tajni sastojak koji mu daje poseban šmek. Otkrih da je tajni sastojak kim :) Otada je gulaš dobio jednu sasvim novu dimenziju.
SASTOJCI za 3 osobe:
500g junetine bez kostiju
1 crveni luk
2 mrkve
2 velika ili 5,6 malih korijena peršuna
paradajz sos
2 supene kašike mljevenog kima
3 supene kasike mljevene crvene paprike
500ml soka od paradajza
so
biber
ulje
PRIPREMA:
1. Meso isjeći na kocke.
3. Dodati odmah crvenu papriku.
4. Dodati luk.
5. Dinstati dok meso ne omekša uz minimalno dodavanje vode jer meso treba da se dinsta u svom sosu.
6. Mrkvu oguliti pa isjeći na deblje kolutove.
7. Korijen peršuna isjeći na deblje kolutove.
8. Poslije sat vremena dinstanja, mesu dodati mrkvu i korijen peršuna.
9. Nastaviti dinstati s povrćem jos 30 min.
10. Dodati sok od paradajza.
11. Dodati mljeveni kim.
12. Nastaviti dinstati jos 20-tak minuta.
13. Posoliti i pobiberiti.
PRIJEDLOG: Servirati uz domaći pilav.
0 komentari :
Objavi komentar