Šparoge su se prije smatrale delicijom. Pronaći ste ih mogli samo na bogataškim stolovima. No, danas je ova super-namirnica dostupna svima - šparoge možete kupiti na tržnici i u trgovačkim centrima. Možete se uputiti u branje divljih šparoga, što ujedno djeluje i kao antistresna terapija. Šparoga, cijenjena je kao delicija već više od 2000 godina. Šparoga ima bogatu nutritivnu vrijednost - sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen. Sparoga ima snažna antiupalna svojstva. Zbog toga povoljno djeluje kod bolesti srca i krvnih žila. Velike količine inulina u šparogi ključne su u liječenju probavnih problema. Naime, inulin je idealna hrana za dobre bakterije koje poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari, smanjuju rizik od alergija i raka crijeva, cisye organizam. Šparoga je moćan diuretik koji pomaže u oslobađanju organizma od mokraćne kiseline, rastvara bubrežne kamence i pomaže kod gihta.
Nekoliko sati nakon konzumacije šparoga primijetit ćete promjenu mirisa mokraće. No, to nije ništa opasno, i sigurno to nije razlog zbog kojeg ih ne biste trebali jesti.
300g mljevene piletine
200g sparoga
200g mladog luka
10 komada ceri paradajza
2 zumanceta
1dl vrhnja za kuhanje
tjestenina tagliatelle (Barilla ili Zara)
so
biber
maslinovo ulje
parmezan
PRIPREMA:
1. Oprati i isjeci sparoge.
2. Oprati i isjeci mladi luk.
3. Na zagrijanovom maslinovom ulju, ktatko proprziti mljevenu piletinu.
4. Dodati sparoge i mladi luk.
5. Paradajz oprati i prepoloviti na pola pa ga dodati mesu.
6. Posoliti i pobiberiti.
7. Tjesteninu skuhati prema uputstvu na pakovanju.
8. Viljuskom pomijesati zumanjke i vrhnje za kuhanje pa posoliti i pobiberiti.
9. Smjesom preliti tjesteninu.
10. Servirati tjesteninu, na tjesteninu dodati sos sa mesom i povrcem. Preliti extra djevicanskim maslinovim uljem. Sve posuti rendanim parmezanom.
0 komentari :
Objavi komentar