Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen

BAMIJA

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u utorak, 14. lipnja 2016. | 00:13:00


Mnogi su rekli da ne vole bamiju, dok nisu probali moju :) 



Bamija 


Bamija je povrće koje je omiljeni dodatak jelima u orijentalnoj kuhinji. U naše je krajeve došla s Istoka. Sadrži i brojne minerale i vitamine. Vitamin C, kojeg takođe ima u zavidnim količinama sprječava nastanak dijabetesa, odnosno ublažava simptome ukoliko se bolest ispoljila. Vitamin C iz bamije, takođe, podmlađuje kožu, pospješuje rast i regeneraciju njenih tkiva i na taj način poboljšava produkciju kolagena.  Sadrži i polisaharide koji djeluju stimulativno na organizam i krvotok, pa samim tim, dovode do boljeg rada mozga, odnosno memorije i kognitivnih sposobnosti. U bamiji se nalazi i mnoštvo antioksidanasa i biljnih vlakana. Bamija regulira nivo šećera u krvi, pomaže radu jetre, korisna je u liječenju astme i za redukcijske dijete. Bamijina sluz pomaže kod hronične iscrpljenosti. Izvrsna je za oblaganje stijenke želuca i razvoj crijevne faune.







SASTOJCI za 3 osobe:

400g teletine bez kostiju i masnoce
pola struke/niza bamije
1 crveni luk
1 paradajz
1 mrkva
2 cehna bijelog luka
1 supena kasika koncentrata paradajza
persun
mljevena crvena paprika
vegeta
so
biber
ulje


PRIPREMA:


Bamiju potopiti u vodu min na 2 sata da upije vode i da se moze skinuti sa niske.


1. Isjeckati nasitno crveni luk i mrkvu.



2. Isjeci meso na kockice.



3. Isjeckati paradajz na kocke.



4. Isjeckati persun.

5. Bamiju skuhati na 15 min.



6. Na ulju izdinstati luk 2 min.



7. Dodati mrkvu i dinstati jos 4 min.



8. Dodati paradajz pa dinstati jos 7 min.




9. Protisnuti bijeli luk.





10. Dodati meso.



11. Dodati persun, vegetu, so, biber i crvenu papriku.







12. Dodati koncentrat paradajza i zaliti s malo vode.




13. Dodati bamiju.



14. Na laganoj vatri dinstati 90 min uz povremeno dodavanje vode i mijesanje.






SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar