Riba je vrhunsko jelo barem jednom sedmično.
Možeš je jesti samu bez išta, a može i sa vrlo bogatim i raznovrsnim prilogom, sve po želji i ukusu. Ima je kvalitetne i manje kvalitetne. Laks (Losos), je sigurno 5 zvijedica vrijedan što se tiče kvalitete, ukusa i hranjivosti. Ima ih dvije vrste, onog divljeg i onog uzgojenog u kavezima u norveškim fjordovima.
Standard lososne ribe je atlantski losos. Meso i kavijar ove ribe, smatra se pravom poslasticom i prepoznato je kao najbolji među svim lososima s gastronomskog stajališta. Ovdje su samo sve te riječi hvale upućene divljem lososu, to jest, ribama koje žive u sjevernim vodama Atlantskog mora.
Prema Svjetskom fondu za divlje životinje, samo 1% lososa prodanog u trgovinama je uhvaćeno u divljini. To je prilično skup proizvod koji se pojavljuje na policama samo u razdoblju od februara do marta. Komercijalni ulov takve ribe je izuzetno mali. U 99% slučajeva proizvođači nam nude ribu uzgojenu na farmama, što znači da se fileti, suši, odresci i drugi ukusni proizvodi od lososa, ružičastog lososa i drugih predstavnika lososa, koji povremeno padaju na naše stolove, nazivaju proizvodi akvakulture.
0 komentari :
Objavi komentar