Kuhaj ukusno
s
Aidom Hajduković Kristiansen
Home » » Med, vosak i saće!

Med, vosak i saće!

Napisala kuhajukusno.blogspot.ba u utorak, 8. ožujka 2022. | 07:42:00

 

Med je jedan od najtraženijih, najljekovitijih i najhranjivijih prirodnih sastojaka na svijetu. 





Pčelinji vosak je prirodni vosak koji izlučuju pčele i od njega prave saće. Saće je prirodni proizvod koji pčele proizvode za skladištenje meda i polena ili za smještaj njihovih ličinki. Sastoji se od niza šesterokutnih stanica izgrađenih od pčelinjeg voska koji uglavnom sadrže sirovi med.Saće je u osnovi pčelinji dom, pčele u njega donose svoju hranu- nektar, cvjetni prah i propolis. Med u saću je najoriginalniji oblik meda.




Vrlo je važno znati koliki trud stoji iza jednog kilograma meda. Pčela mora da napravi oko 150 hiljada letova i isto toliko puta da se vrati u košnicu, mora da obiđe 12 miliona cvjetova bogatih polenom i nektarom i sličnim slatkim sokovima. Ukoliko su cvjetovi siromašniji nektarom taj broj je često i veći. Zatim se taj nektar, koji medonosna pčela unese u košnicu, predaje drugim pčelama koje pomažu da se pčela sakupljačica oslobodi nektara i donesenog tereta. Pčela u svom želucu u kojem i počinje prerada meda dodaje nektaru različite enzime i obogaćuje ga, započinje hemijske procese u kojima se oslobađaju ljekoviti sastojci i tako počinje da se stvara med. Tako izlučena masa iz pčelinjeg želuca ostavlja se u saće, poklapa i prepušta hemijskim reakcijama zahvaljujući čemu se dobija med.  Dakle, vidimo koliko je to u stvari jedan ozbiljan, kompleksan i vredan divljenja proces.

Med u saću je izvanredan proizvod, koga zbog zvoje ljekovitosti preporučuju ne samo pčelari nego i ljekari i farmaceuti. Med u saću je proizvod koji je po cijeni dosta iznad običnog meda, a sve to zbog sastava i načina proizvodnje koji garantuje kvalitet proizvoda.

Med u saću je ukusniji od tečnog meda jer ima nakiseo ukus od sačuvanih organskih kiselina u saću. Ostaju očuvana i etarska ulja biljaka sa kojih pčele sakupljaju nektar pa mu je i aroma bogatija i intenzivnija.


SHARE

About kuhajukusno.blogspot.ba

0 komentari :

Objavi komentar